Reguli de citare

I. Site-ul NewsMaker.md (în continuare – Site) conține materiale – texte, fotografii, imagini grafice, materiale video și audio, protejate prin drepturi de autor în conformitate cu legislația Republicii Moldova cu privire la drepturile de autor:

Materialele plasate pe Site cu însemnul „NewsMaker.md” și „NM.md” aparțin companiei „NEWSMAKER” SRL;

  1. Site-ul nu poartă răspundere pentru conținutul site-urilor spre care sunt indicate hyperlink-uri.
  2. Materialele plasate la rubrica „Noutățile companiilor”, precum și cele menționate ca „Material în parteneriat”, sunt comerciale. Responsabilitatea pentru conținutul bannerelor și anunțurilor publicitare, plasate pe site-ul NewsMaker.md, aparține agentului de publicitate.

II. Utilizarea gratuită a materialelor Site-ului

Pentru orice utilizare a materialelor despre care s-a scris în rubrica I p. 1, trebuie să vă adresați la „NEWSMAKER” SRL, pe adresa de e-mail: [email protected]

Acordul de a reproduce materialele NewsMaker.md în publicațiile tipărite și resursele online poate fi obținut prin expedierea unui mesaj la adresa indicată. În mesaj trebuie să fie indicate neapărat datele site-ului care reproduce, precum și numele, prenumele, funcția, numărul de telefon și adresa electronică a colaboratorului acestei surse, responsabil de republicare.

Pentru orice întrebare ce ține de republicare vă puteți adresa la numărul de telefon: +373 (22) 811088.

În cazul republicării unui fragment al textului de către alte instituții media (mai puțin de 30%, dar nu mai mult de 500 de semne), acordul „NEWSMAKER SRL” nu este obligatoriu, dar trebuie neapărat să fie respectate p. 1-8 ale acestor reguli. Aceste reguli nu vizează agregatele de știri, ele se aplică doar în cazul media care produc conținut.

NewsMaker își rezervă dreptul de a schimba aceste condiții în orice moment, publicând modificările pe site. Dacă orice instituție media continuă să folosească conținutul NewsMaker după publicarea modificărilor, își asumă obligativitatea juridică de a respecta regulile, în mod automat. De aceea vă rugăm să urmăriți actualizările introduse de redacție. NewsMaker își rezervă dreptul de a refuza utilizarea conținutului său sub orice formă de către presa care a încălcat condițiile de utilizare a content-ului NewsMaker.

Utilizarea gratuită a materialelor Site-ului, care se referă la p. 2 al paragrafului I, nu trebuie să depășească 30% din textul original (dar nu mai mult de 500 de semne). În cazul utilizării acestor materiale, nu se admite denaturarea sensului textului original. În cazul utilizării gratuite a materialelor grafice ale site-ului, dimensiunea fotografiilor și/sau imaginilor grafice nu trebuie să depășească 100×100 pixeli.

În cazul utilizării materialelor Site-ului, care se referă la paragraful I, p. 2, este obligatorie indicarea link-ului spre sursa informației în felul următor:

  1. în format electronic (site, fișier electronic etc.), trebuie introdus hyperlink-ul spre pagina Site-ului pe care este plasat materialul respectiv;
    În cazul în care textul de pe site este citat – totalmente sau parțial – pe un alt site, este obligatoriu lead-ul în felul următor:

    1. pentru articol (note, informații, știri etc.):
      Comunică NewsMaker în articolul <titlul original al materialului nostru sub formă  de hyperlink direct spre el><Textul publicației noastre> <Autorul (autorii)>
    2. pentru interviu:
      A comunicat într-un interviu pentru NewsMaker.md <titlul original al interviului sub formă de hyperlink către el> <funcția, numele, prenumele persoanei intervievate> <Textul interviului> <Autorul (autorii)>
  2.  în publicațiile tipărite – sub formă  de menționare a titlului Site-ului și data publicației materialului;
  3. în emisiunile televizate, radiofonice și în înregistrările video – sub formă de menționare a denumirii Site-ului;
  4. pe orice dispozitiv material (hârtie, peliculă etc.) – sub formă  de „Sursă: www.NewsMaker.md
  5. Link-urile și hyperlink-urile către Site trebuie să fie situate în felul următor:
  6. în texte – la începutul informației utilizate;
  7. în materialele grafice – nemijlocit sub informația utilizată;
  8. Mărimea caracterelor sursei ori hyperlink-ului nu trebuie să fie mai mică decât caracterul literelor din textul în care este folosită informația de pe Site.

III.  Utilizarea cu plată a materialelor Site-ului.

Copierea, distribuirea, transmiterea persoanelor terțe, publicarea sau oricare altă utilizare în scopuri comerciale a materialelor Site-ului nu se admite fără acordul în scris al deținătorului dreptului de autor – „NEWSMAKER” SRL.