Inițiativa Maiei Sandu, votată de deputați în lectură finală. Cei care nu-și pot justifica averea, vor rămâne fără ea
Full Article 2 minutes read

Inițiativa Maiei Sandu, votată de deputați în lectură finală. Cei care nu-și pot justifica averea, vor rămâne fără ea

Modificările legislative, care prevăd punerea în aplicare a mecanismului de confiscare extinsă a averilor acumulate prin acte de corupție, au fost adoptate de Parlament. Inițiativa legislativă de modificare a Codului penal aparține președintei Republicii Moldova, Maia Sandu.

Potrivit modificărilor legislative, va fi posibilă confiscarea bunurilor, care au fost transferate de condamnat către terți pentru a evita confiscarea, precum și confiscarea bunurilor în absența acuzatului, în cazul decesului sau în cazul în care acesta nu se prezintă în  instanța de judecată.

Confiscarea extinsă se va dispune în cazurile în care valoarea bunurilor dobândite de persoana condamnată depăşeşte suma de 20 de salarii medii pe economie față de veniturile dobândite ilicit de aceasta, iar persoana condamnată nu poate prezenta dovezi că bunurile respective sunt dobândite pe alte căi decât cele ilegale.

Proiectul de lege a fost susținut, în lectură finală, cu votul a 54 de deputați.

Anterior, șefa statului Maia Sandu a declarat că averile obținute prin acte de corupție vor putea fi confiscate mai ușor datorită modificărilor legislative.

„Legea actuală conține un obstacol care îngreunează procedura de confiscare a bunurilor celor care s-au îmbogățit ilicit și le dă posibilitate să-și păstreze averile. De facto, aceștia rămân în posesia averilor prin transferul lor către persoane terțe. Proiectul de lege propus Parlamentului vine să elimine această lacună”, a menționat, pe 1 februarie, președinta.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: