Inițiativa Maiei Sandu, votată de deputați în lectură finală. Cei care nu-și pot justifica averea, vor rămâne fără ea
Full Article 2 minutes read

Inițiativa Maiei Sandu, votată de deputați în lectură finală. Cei care nu-și pot justifica averea, vor rămâne fără ea

Modificările legislative, care prevăd punerea în aplicare a mecanismului de confiscare extinsă a averilor acumulate prin acte de corupție, au fost adoptate de Parlament. Inițiativa legislativă de modificare a Codului penal aparține președintei Republicii Moldova, Maia Sandu.

Potrivit modificărilor legislative, va fi posibilă confiscarea bunurilor, care au fost transferate de condamnat către terți pentru a evita confiscarea, precum și confiscarea bunurilor în absența acuzatului, în cazul decesului sau în cazul în care acesta nu se prezintă în  instanța de judecată.

Confiscarea extinsă se va dispune în cazurile în care valoarea bunurilor dobândite de persoana condamnată depăşeşte suma de 20 de salarii medii pe economie față de veniturile dobândite ilicit de aceasta, iar persoana condamnată nu poate prezenta dovezi că bunurile respective sunt dobândite pe alte căi decât cele ilegale.

Proiectul de lege a fost susținut, în lectură finală, cu votul a 54 de deputați.

Anterior, șefa statului Maia Sandu a declarat că averile obținute prin acte de corupție vor putea fi confiscate mai ușor datorită modificărilor legislative.

„Legea actuală conține un obstacol care îngreunează procedura de confiscare a bunurilor celor care s-au îmbogățit ilicit și le dă posibilitate să-și păstreze averile. De facto, aceștia rămân în posesia averilor prin transferul lor către persoane terțe. Proiectul de lege propus Parlamentului vine să elimine această lacună”, a menționat, pe 1 februarie, președinta.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: