Înregistrarea pasagerilor la Aeroportul Internațional Chișinău va începe cu 3 ore înainte de zbor
Full Article 2 minutes read

Înregistrarea pasagerilor la Aeroportul Internațional Chișinău va începe cu 3 ore înainte de zbor

Înregistrarea pasagerilor pentru zboruri va demara cu trei ore înainte de decolarea aeronavei. Anunțul a fost făcut, pe 17 august, de conducerea Aeroportul Internațional Chișinău, în contextul verificărilor și măsurilor anti-COVID.

În ajun, reprezentanții Aeroportului Chişinău au anunțat că vor crea un grup de lucru pentru soluţionarea aglomeraţiilor pe timp de pandemie. Potrivit acestora, fluxul pasagerilor a crescut semnificativ în ultima perioadă, iar măsurile şi cerinţele aplicate pentru a preveni răspândirea COVID-19 sunt o primă cauză care a determinat formarea cozilor și aglomeraţiei.

Dacă înainte de pandemie, verificarea documentelor dura aproximativ 30 de secunde per pasager, acum această procedura durează până la 5 minute. Astfel pe lângă verificarea paşapoartelor, în prezent sunt verificate amănunțit disponibilitatea și corectitudinea completării tuturor documentelor anti-epidemiologice, ținând cont de solicitările ţărilor de destinaţie.

De asemenea, sunt verificate certificatele de vaccinare, testele PCR pentru COVID-19, testele la anticorpi, hărțile epidemiologice, declarațiile de conformitate privind carantina și, dacă este necesar, autoizolarea.

Controlul acestor documente este efectuat de către ofițerii Poliției de frontieră. Fiecare tură implică cel puţin 15 persoane şi reprezintă capacitatea maximă a personalului.

În același timp, un alt motiv pentru încărcarea infrastructurii aeroportuare este şi faptul că Aeroportul Internațional Chișinău, conform normelor internaționale, este un aeroport de nivelul 1 – adică nu un aeroport coordonat de sloturi. Acest lucru obligă aeroportul să accepte toate zborurile programate de companiile aeriene, iar deseori programul lor coincide în timpul plecării şi al sosirii. Anterior, gestionarul aeroportului a avut posibilitatea să intervină în procesul de modificare a programului de zboruri prin publicarea informaţiilor aeronautice în jurnalul AIP al RM. Conform acestor măsuri, companiile aeriene erau obligate să coordoneze programul de zboruri cu administratorul aeroportului, pentru a evita aglomeraţiile de oameni în terminal. Dar, acest instrument de intervenţie a operatorului aerodromului în programul de zboruri a fost anulat de către unul din guvernele anterioare, astfel încât administraţia aeroportului a pierdut orice posibilitatea de a influenţa procesul de stabilire a programului de zboruri.

Amintm că, potrivit deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, din 16 august, accesul în incinta Aeroportului Internațional Chișinău este permisă doar pentru călători, nu și pentru însoțitorii lor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: