Înregistrarea unor acte va costa mai puțin. Guvernul a aprobat noul concept
Full Article 2 minutes read

Înregistrarea unor acte va costa mai puțin. Guvernul a aprobat noul concept

Înregistrarea actelor de stare civilă, a afacerilor, modificările actelor de constituire și a datelor din Registrul de stat pentru unitățile de drept deja înregistrate vor putea fi efectuate prin mijloace electronice de comunicare. Cabinetul de miniștri a aprobat pe 28 decembrie noile concepte de dezvoltare a Sistemelor informaționale „Acte de stare civilă” și „Registrul de stat al unităților de drept”, deținute de către Agenția Servicii Publice.

Reprezentanții Guvernului spun că aceasta va contribui semnificativ la reducerea costurilor de perfectare a actelor, inclusiv pentru cetățenii Republicii Moldova care se află în străinătate și dețin semnături electronice avansate calificate.

Se menționează că va fi asigurată automatizarea tuturor proceselor în cadrul prestării serviciilor de stare civilă și de înregistrare a unităților de drept. Astfel se va realiza un nou model de interacțiune cu solicitanții de servicii – prin mijloace electronice de comunicare.

Odată cu implementarea noilor sisteme informaționale RSUD și ASC, vor fi create condiții pentru migrarea acestora pe platforma MCloud și efectuarea schimbului de date cu alte sisteme informaționale prin intermediul platformei MConnect, precum și integrarea lor cu serviciile MSign, MPass, MPay, MNotify și MLog.

Dezvoltarea Sistemelor informaționale „Registrul de stat al unităților de drept” și „Acte de stare civilă”, precum și menținerea funcțională pe o perioadă de un an de zile din ziua dării în exploatare a sistemului se va realiza din contul mijloacelor proiectului „Modernizarea serviciilor guvernamentale”.

Conform estimărilor, costul investiției pentru dezvoltarea SI RSUD este de cca 6,2 milioane lei. Alte cca 10 milioane lei sunt preconizate pentru dezvoltarea SI ASC.

Finanţarea ulterioară a sistemelor se va efectua din veniturile Agenţiei Servicii Publice, obţinute din prestarea serviciilor publice.

Proiectul „Modernizarea serviciilor guvernamentale în Republica Moldova” este implementat cu suportul Grupului Banca Mondială și contribuția Guvernului R. Moldova în perioada anilor 2018 – 2023.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: