Institutul Oncologic a fost dotat cu un aparat performant de radioterapie
Full Article 2 minutes read

Institutul Oncologic a fost dotat cu un aparat performant de radioterapie

Institutul Oncologic a fost dotat cu un nou aparat performant de radioterapie. Echipamentul de radioterapie a fost inaugurat la 4 februarie, în contextul Zilei mondiale a luptei împotriva cancerului. Potrivit Ministerului Sănătății, acceleratorul liniar va spori accesul pacienților la tratament de calitate cu reacții postradiante minime.

„Republica Moldova a rămas cu mult în urma altor țări în ce privește asigurarea cu echipamente moderne pentru tratamentul și diagnosticarea cancerului. Astfel, acest aparat inaugurat astăzi este un prim pas spre modernizare și spre un acces mai bun la sisteme inovaționale”, a declarat ministrul Sănătății, Ala Nemerenco.

Noul accelerator reprezintă un sistem integrat cu capacităţi complete de tratament radioterapeutic. Datorită echipamentului, medicii radioterapeuți împreună cu fizicienii medicali au posibilitatea să vizualizeze tumora – zona care urmează să suporte tratamentul, în trei dimensiuni (3D). Tratamentul oferit cu o precizie maximă distruge celulele canceroase, cu efecte adverse minime asupra organelor și țesuturilor sănătoase.

„Este un echipament mult așteptat de comunitatea medicală și de pacienți, care ne va permite extinderea accesului la tratament oncologic și modernizarea acestuia în conformitate cu obiectivele principale ale Programului național de control al cancerului”, a menționat directorul Institutului Oncologic, Ruslan Baltaga.

Acceleratorul liniar a fost achiziționat din sursele financiare alocate, în 2019, de Guvernul Republicii Moldova – 500 de mii de euro și de Agenția Internațională de Energie Atomică (AIEA) – 700 de mii de euro.

Oncologii radioterapeuți, fizicienii medicali și tehnicienii radiologi ai Departamentului Radioterapie de la Institutul Oncologic au fost instruiți pentru a lucra la echipamentul nou de specialiști din România, Elveția, Ungaria, Austria, Germania, Federația Rusă, Estonia și Cehia.

Conform datelor de evidență statistică medicală, în anul 2020, în Republica Moldova erau peste 60 de mii de cazuri de cancer, dintre care peste 8 mii reprezentau cazuri noi de tumori maligne.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: