Intenționează Moldova să expulzeze mai mulți membri ai Ambasadei Rusiei de la Chișinău? Răspunsul lui Popescu 
Full Article 3 minutes read

Intenționează Moldova să expulzeze mai mulți membri ai Ambasadei Rusiei de la Chișinău? Răspunsul lui Popescu 

Țara noastră nu ia în calcul expulzarea mai multor membri ai Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. „De regulă, statele mici nu expulzează diplomați cu zecile sau sutele, dar cu unități”, a comunicat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu. 

În cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV, Popescu a fost întrebat de ce Moldova s-a limitat doar la o expulzare: „de ce nu expulzăm mai mulți”.

„Dacă vă veți uita la experiența unor state foarte mari, cu servicii diplomatice nu foarte mari, veți vedea cifre care sunt comparabile cu cifrele noastre – unu, doi diplomați. Unul din motive ține de o matematică foarte simplă, de regulă astfel de expulzări se fac reciproc”, a precizat ministrul.

Popescu a mai spus că în momentul în care un stat expulzează diplomatul unui alt stat „practic în același timp știm că și capacitățile statului nostru diplomatice vor fi reduse”.

„Pur matematic Republica Moldova sau și Slovacia, Muntenegru sau Lituania au de facto sau de jure la Moscova foarte puțini diplomați și își calibrează rata de expulzări ținând cont de faptul că și Lituania, și România, și Slovacia, și Muntenegru, și Moldova au nevoie să aibă o anumită prezență diplomatică în Moscova pentru a informa capitala, pentru a înțelege ce se întâmplă, pentru a înțelege care sunt tendințele în această țară, pentru a monitoriza situația, dar și pentru a asigura servicii consulare pentru concetățenii noștri”, a adăugat Popescu.

„De regulă, statele mici nu expulzează diplomați cu zecile sau sutele, dar iată cu unități. Una, două, trei persoane atunci când vor să semnalizeze anumite lucruri”, a evidențiat ministrul.

Întrebat dacă la nivel diplomatic mai există o comunicare cu Moscova, Popescu a răspuns: „Se comunică prin ambasade”.

„Ambasada noastră din Federația Rusă are interacțiune cu reprezentanții Ministerului de Externe rus. Aici, la Chișinău, Ambasada Federației Ruse inclusiv ambasadorul comunică cu instituțiile de stat ale Republicii Moldova. Schimb de vizite, de delegații, participări comune în organizații internaționale, nu au loc. Evident mă refer și la CSI, în care Moldova nu participă”, a conchis ministrul.

***

Amintim că la sfârșitul lunii octombrie 2022, un reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău a fost declarat drept persoană non grata în Republica Moldova, urmare a căderii resturilor unei rachete la o distanță de 1 km de barajul Naslavcea.

Ulterior, și Ministerul rus de externe a anunțat pe 9 noiembrie că expulzează un diplomat din cadrul Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: