Interpreții și titularii drepturilor de autor nu vor mai primi remunerația compensatorie
Full Article 3 minutes read

Interpreții și titularii drepturilor de autor nu vor mai primi remunerația compensatorie

Începând cu 1 ianuarie 2023, titularii drepturilor de autor și interpreții din Republica Moldova nu pot beneficia de remunerația compensatorie care li se cuvine din importul echipamentelor. Se întâmplă după ce a intrat în vigoare noua lege privind dreptul de autor și drepturile conexe, în care autoritățile au stabilit o listă cu echipamentele pentru care se percepe remunerația compensatorie. Însă nici pe pozițiile incluse în listă nu este oferită remunerația din cauza codurilor vamale învechite, care nu mai există. Declarațiile au fost făcute de către reprezentanții asociației naționale „Copyright”, scrie IPN.

Într-o conferință de presă la IPN, Eugen Turuta, autor, doctor habilitat în științe tehnice, a menționat că operele protejate de Legea dreptului de autor sunt plasate în mediul online pe serverele diferitor companii cu sau fără permisiunea autorilor. În cazul în care această plasare este făcută fără permisiunea autorilor, aceștia nu pot cunoaște că are loc valorificarea și distribuirea operelor lor. Potrivit lui, drepturile de autor sunt încălcate nu pentru faptul că sunt plasate pe un anumit server, dar pentru faptul că sunt valorificate/descărcate de către persoanele fizice. Este vorba despre imagini, clipuri video, filme, opere muzicale etc.

„În mod practic autorii sau interpreții nu pot în mod efectiv să cerceteze și să controleze fiecare valorificare individuală a operelor. De aceea, instanțele abilitate din Uniunea Europeană au hotărât că autorii nu vor urmări fiecare încălcare individuală a drepturilor de autor, dar vor primi o remunerație pentru încălcarea acestor drepturi se va face prin încasarea unui anumit procent de la echipamentele importate în țară prin care are loc reproducerea operelor respective. Este vorba despre telefon mobil, mp3 player, televizoare, casetofoane etc. Și în Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe din 2010 acest lucru era reflectat”, a explicat Eugen Turuta.

Această remunerație era încasată de către organizațiile de gestiune colectivă, membrii cărora primeau remunerația compensatorie. Însă, în iunie 2022, atunci când se discuta noul proiect de lege, la nivel de Guvern a avut loc o ședință la care s-a propus o listă concretă cu echipamente pentru care să se perceapă acel procent, ba mai mult s-a propus și micșorarea acestei remunerații compensatorii de la de la 3% la 0,3%.

„90% din remunerația compensatorie, până a intra în vigoare noua lege privind drepturile de autor, o reprezentau telefoanele mobile, așa numitele smartphone, care au codul vamal 851712000. Or, în noul nomenclator, care este valabil din 1 ianuarie 2023, așa cod vamal nu există. În loc de așa cod vamal, a fost introdus altul, iar în loc de smartphone au fost numite telefoane inteligente. Deci, pentru smartphone nu va fi încasată remunerația compensatorie în folosul titularilor de drepturi de autor și interpreților din Republica Moldova începând cu 1 ianuarie 2023”, a precizat Eugen Turuta.

Președintele „Copyright”, Liviu Știrbu, a declarat că noua lege promovată de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a creat o situație fără precedent pentru toți autorii și titularii de drept. Prejudiciul se răsfrânge nu doar asupra autorilor și titularilor de drept din Republica Moldova, ci și asupra artiștilor de peste hotare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: