Investigație DW: fiica lui Nazarbaev deține un palat, o vilă și două hoteluri în Germania
Full Article 2 minutes read

Investigație DW: fiica lui Nazarbaev deține un palat, o vilă și două hoteluri în Germania

Una dintre fiicele lui Nazarbaev și soțul acesteia dețin un palat, o vilă și două hoteluri în Germania. Aceștia ar fi investit 100 mln de euro, se arată într-o investigație publicată de Deutsche Welle.

Fiica mijlocie și ginerele primului președinte al Kazahstanului Nursultan Nazarbaev – Dinara și Timur Kulibaev dețin în Germania imobile în care au investit circa 100 mln euro. Printre active se numără un palat în orașul Seelow, o vilă construită la începutul secolului XX și două hoteluri în orașul Bühl. Familia Kulibaev deține aceste proprietăți prin intermediul companiilor Schloss Seelach Invest GmbH și Bühlerhöhe Castle Invest GmbH, fiind beneficiarii finali ai acestora.

Potrivit jurnaliștilor, numai pentru reconstrucția palatului din Seelow s-au cheltuit 60 mln euro, în timp ce amenajarea a durat aproape 10 ani și s-a încheiat acum doi ani. Pe teritoriu se află un parc cu havuzuri și o zonă spa cu suprafața de circa 1000 m2, dotată cu o piscină de 25 m. Cupola din sticlă care se află deasupra poate fi văzută și din spațiu, se menționează în investigație.

Investigație DW: fiica lui Nazarbaev deține un palat, o vilă și două hoteluri în Germania

DW

Unul dintre angajați le-a spus jurnaliștilor că proprietarii nu au făcut economii pe seama aspectului proprietății.

„Nu le-au plăcut frescele și au cerut să fie refăcute. Asta deși pictorul primise pentru munca sa 150 mii de euro”, a declarat sursa.

Pe de altă parte, proprietarii nu au făcut niciun fel de investiții în cele două hoteluri din Bühl, care au costat peste 20 mln euro. Primarul orașului susține că aceștia nu au investit „niciun eurocent” și că imobilele au fost cumpărate drept „rezervă pentru zile negre”.

DW menționează că, din punct de vedere formal, investițiile familiei Kulibaev în Germania sunt legale. Acestea ar intra în vizorul autorităților dacă în Kazahstan ar fi constatată proveniența ilegală a banilor cu care au fost cumpărate proprietățile.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: