Iohannis, premiat în Germania pentru drepturilor omului. Președintele României a menționat Moldova în discurs
Full Article 3 minutes read

Iohannis, premiat în Germania pentru drepturilor omului. Președintele României a menționat Moldova în discurs

Președintele român, Klaus Iohannis, a fost distins cu Premiul Franz Werfel pentru drepturile omului, conferit de Centrul împotriva expulzărilor. Ceremonia de premiere a avut loc, pe 4 iunie, la Biserica Sf. Paul din Frankfurt pe Main. În cadrul discursului său, liderul de la București a menționat și Republica Moldova, despre care a spus că împărtășește valorile europene.

După ce i-a fost decernat premiul, liderul de la București a susținut un discurs în care a vorbit despre importanța promovării drepturilor omului pentru poporul român.

“Acest premiu are o semnificație aparte pentru mine și pentru poporul român, care a construit de-a lungul timpului un model admirabil de conviețuire, în spiritul valorilor europene trăite și împărtășite, între cetățenii care aparțin majorității și cetățenii care aparțin minorităților. Mai recent, concetățenii mei au demonstrat empatie și disponibilitate de ajutor față de cei alungați din casele lor de războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei”, a spus Klaus Iohannis.

Totodată, președintele român a menționat în alocuțiunea sa Republica Moldova și Ucraina.

„Astăzi, Ucraina și Republica Moldova sunt state candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană, inclusiv cu sprijinul angajat al României. Ele acționează cu convingere pentru a se alătura Uniunii Europene pentru că împărtășesc valorile noastre europene comune. Ei fac parte dintre noi”, a spus acesta.

Discursul de laudatio a fost rostit de Jean-Claude Juncker, fostul președinte al Comisiei Europene, cel care înainte de ceremonia a afirmat că președintele Iohannis este “unul dintre acei oameni de stat din Europa Centrală care vor avea un impact dincolo de timpul lor, pentru că a luptat întotdeauna mai presus de el însuși, în special în domeniul protecției minorităților“.

De menționat că Premiul Franz Werfel implică și o sumă aferentă de 10 000 de euro. Potrivit Administrției Prezidențiale române, Klaus Iohannis va dona banii către Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din București.

De menționat că, pe 3 iunie, la Castelul Benrath din Düsseldorf, Klaus Iohannis a fost distins și cu Premiul Civic German, subliniind că această distincție reprezintă o “recunoaștere a modului în care democrația și angajamentul civic se manifestă astăzi în România, ca stat membru al Uniunii Europene și al NATO”, el utilizând acest context pentru a sublinia, din nou, dreptul României de a adera la spațiul Schengen, o decizie care “ar fi cu atât mai relevantă pe fondul creșterii sentimentelor eurosceptice și a diviziunilor în Europa”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: