Ion Ceban, propunere către Guvern în privința clădirii Hotelului Național: „Dacă cu adevărat țineți la acest edificiu”
Full Article 3 minutes read

Ion Ceban, propunere către Guvern în privința clădirii Hotelului Național: „Dacă cu adevărat țineți la acest edificiu”

Clădirea Hotelului Național să fie inclusă în Registrul Monumentelor ocrotite de stat, naționalizată și reabilitată de stat. Propunerea a fost făcută de primarul Ion Ceban reprezentanților Guvernului. Pe 23 mai, edilul s-a referit la cazul de săptămâna trecută cu privire la demolarea clădirii. 

„Această clădire, despre care specialiștii cunosc bine că este proprietate privată și că nu a fost încălcată legislația de către Primărie, a devenit spre mare regret un joc în mâinele celor care tare își doresc să compromită măcar cumva Primăria municipiului Chișinău”, a spus Ceban.

Tot el a adăugat că autoritățile municipale „s-au pomenit” că Hotelul Național este îngrădit cu un gard improvizat, iar drumul public – închis.

„Nu era permisiune de la Primărie pentru aceste acțiuni. Culmea este că Poliția, prezentă la fața locului, nu întreprindea nimic, trebuia să intervină îndată deoarece autorizație nu exista de la Primărie. Explicația celor de la Poliție era că gardul se instalează pentru ca oamenii străzii să nu aibă acces în clădire. Noi credem că de fapt s-a vrut intervenția de demolare și de învinuire a Primăriei de toate. Ca să fie foarte clar, într-un final, Primăria a revocat autorizația de demolare a hotelului”, a adăugat edilul.

Prin urmare, Ceban a venit cu propunerea de includere a clădirii în Registrul Monumentelor ocrotite de stat.

„Acum am o propunere pentru Guvern care are atâta grijă de acest Hotel Național. (…) Așa cum ați făcut cu clădirea Procuraturii, a maternității sau a stadionului republican, dacă cu adevărat vă pasă și țineți la acest edificiu, propun ca Hotelul Național să fie inclus de către Guvern în Registrul Monumentelor ocrotite de stat. Iar ulterior, să fie clădirea naționalizată și reabilitată de către stat în baza unui concurs”, a declarat Ceban.

La fel, el a mai adăugat că ulterior în clădire ar putea fi dezvoltat un centru de tehnologii informaționale pentru tineri sau pentru cei din diasporă.

***

Pe 20 mai a început să fie construit un gard în jurul hotelului Național din Chișinău. A apărut o informație precum că hotelul urmează să fie demolat. Cei din cadrul companiei, care efectuează lucrările de pregătire, au dat asigurări că există toate actele permisive pentru demolare. Iar cei de la primărie au comunicat că termenul autorizației de demolare a edificiului a expirat de mult. La rândul lor, polițiștii au spus că gardul este instalat pentru a bloca intrarea în hotel a adolescenților fără adăpost.

Mai târziu, primarul Ion Ceban i-a retras companiei Moldova-Tur, care deține hotelul, autorizația de demolare acordată în vara anului trecut. Autorizația a fost retrasă din cauza „încălcărilor depistate la fața locului”.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: