Ion Ceban și PAS ajung în fața judecătorilor. Primarul acționează formațiunea în instanță pentru defăimare
Full Article 4 minutes read

Ion Ceban și PAS ajung în fața judecătorilor. Primarul acționează formațiunea în instanță pentru defăimare

Primarul capitalei Ion Ceban a trimis o cerere prealabilă de chemarea în judecată pentru „defăimare” Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Se întâmplă după ce în ziarele formațiunii au fost distribuite informații despre faptul că edilul ar fi îndatorat capitala cu 1,5 miliarde de lei și acum „sacrifică” asistenții personali și elevii pentru a întoarce datoria. În replică, PAS a declarat că va merge „bucuros” în judecată pentru a apăra persoanelor care ar fi fost prejudiciate.

Pe 4 martie, PAS a publicat pe Facebook o imagine cu cererea prealabilă de chemare în judecată trimisă formațiunii de Ion Ceban.

În fapt, la data de 24.02.2024 și 25.02.2024, în corturile PP PAS (a câte cel puțin două în fiecare sector), reprezentanții PP PAS repartizau un material printat defăimător în privința subsemnatului și a echipei MAN, deghizat sub publicitate politică. Astfe, au fost observați repartizând acest material defăimător inclusiv deputați PAS”, se arată în cererea prealabilă.

Potrivit documentului, Ceban a fost deranjat de următoarele texte care se regăseau în ziare:

– „Ion Ceban sacrifică asistenții personali care îngrijesc de persoane cu dizabilități severe, circa 40 de mii de copii care frecventează grupele cu program prelungit şi îi lipsește de compensații pentru căldură pe circa 20 de mii de pensionari şi familii nevoiaşe din Chişinău, pentru a întoarce datoria de 1,5 miliarde de lei”;

– „Ion Ceban a îndatorat capitala cu 1,5 mlrd de lei în primul mandat”;

– „Datoria chişinăuienilor crește de când lon Ceban a luat credite comerciale în sumă de 1,5 miliarde de lei în primul mandat de primar, iar acum chişinăuienii vor trebui să plătească 769,6 de milioane de lei doar pentru anul 2024”;

– „Ion Ceban a finalizat anul 2023 cu o gaură de peste o jumătate de miliard de lei, bani pe care vrea să-i acopere pe seama chişinăuienilor care au cea mai mare nevoie de suport din partea municipalității”.

Ion Ceban și PAS ajung în fața judecătorilor. Primarul acționează formațiunea în instanță pentru defăimare

Facebook/PAS Chișinău

Într-un mesaj atașat documentului, partidul de guvernare a declarat că intenționează să meargă în instanță pentru „a apăra” drepturile chișinăuienilor prejudiciați.

Ion Ceban este vădit deranjat că fracțiunea PAS din CMC spune lucrurilor pe nume despre ilegalitățile de la Primăria Chișinău. Vom merge cu drag în judecată pentru a apăra drepturile celor 2 200 de asistenți personali, a celor circa 40 mii de copii care nu pot frecventa grupele cu program prelungit și a celor 20 mii de pensionari și familii nevoiașe – pe care Ion Ceban i-a lipsit de compensațiile pentru facturile la căldură. Siguranța și bunăstarea oamenilor sunt mai presus de interesele politice pe care le promovează Ion Ceban”, a declarat fracțiunea PAS din CMC.

***

Primăria capitalei a sistat activitatea grupelor cu program prelungit din 1 ianuarie, motivând că bugetul local nu dispune de suficiente resurse pentru a le finanța. Ulterior, pe 23 ianuarie, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) Chișinău a emis o dispoziție privind organizarea claselor/grupelor cu program prelungit contra cost: sumele necesare urmau a fi colectate de la părinți. La rândul său, Comisia națională pentru Situații Excepționale a anulat hotărârea privind colectarea taxelor pentru grupele cu program prelungit.

De asemenea, prin decizia Primăriei capitalei, salariul a unei părți din asistenții personali din Chișinău a fost micșorat cu 50%. Autoritățile municipale au justificat decizia prin resursele insuficiente din bugetul municipal, acuzând guvernarea că a provocat situația prin refuzul de a plăti salariile asistenților sociali din bugetul de stat, cum se întâmpla anterior. Ulterior, ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu a explicat din bugetul de stat erau plătiți doar 400 de asistenți personali din cei 2 200 din municipiul Chișinău. Ministrul a precizat că după ce a fost lichidat Fondul de susținere a populației, din care erau achitate salariile asistenților personali, din cauza imprevizibilității încasărilor, Guvernul a decis ca aceștia să fie achitați din bugetul municipal pentru că nu este nevoie de o sumă mare.

Precizăm că PAS acuză primarul că ar refuza să mai finanțeze activitatea grupelor cu program prelungit și a redus salariile asistenților personali din cauza creditelor accesate înainte de alegerile locale din toamna anului 2023. Edilul respinge acuzațiile acuzațiile.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: