Ion Chicu și-a prezentant programul de guvernare în parlament. Cum s-a desfășurat ședința TEXT LIVE NM
Full Article 14 minutes read

Ion Chicu și-a prezentant programul de guvernare în parlament. Cum s-a desfășurat ședința TEXT LIVE NM

Premierul desemnat, Ion Chicu, și-a prezentat astăzi, 14 noiembrie, în plenul parlamentului, programul de guvernare. NM a urmărit ședința și a transmis prin TEXT LIVE toate evenimentele.

13.27 Deputații au votat cu 62 de voturi învestirea lui Ion Chicu în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. 

13.25 Ion Chicu: „Suntem conștienți de complexitatea situației în care ne aflăm, știm la sigur că fără suportul dvs nu reușim, ne asumăm angajamentul că vom veni cu proiecte care vor face viața oamenilor mai bună. Vom depune tot efortul ca și stimații deputați să poată să promoveze proiecte în interesul țării. Vom desprinde din mesajele lor, chiar dacă uneori, sunt atacuri la persoană, elemente care pot fi transformate în elemente în folosul oamenilor din această țară. Rog să acordați suportul acestui guvern tehnocrat și să ne permiteți să purcedem imediat la soluționarea problemelor”.

13.24 Prim-ministrul desemnat susține ultimul discurs înainte de a fi învestit.

13.16 Adela Răilean, fracțiunea PSRM: „În iunie am dat dovadă de maturitate politică pentru a crea o majoritate parlamentară. Știm cu toții cu ce sacrificii, riscuri și eforturi am reușit să o formăm. Atunci, două forțe poltice cu viziuni diametral opuse au demonstrat că politica era arta compromisului. Ce s-a întâmplat că în doar 5 luni s-a ales praful de ea? De ce blocul ACUM a întors spatele partenerilor de coaliție și a închis, zgomotos, ușa. PSRM a sprijinit fără ezitare, pășind peste propriile interese politice, pentru a face poftele blocului ACUM. Noi am răspuns cu toleranță săgeților din blocul ACUM. Socialiștii și-au dorit o cooperare politică destinată reformelor. Subliniez: nu noi am decis să dăm foc propriei case, am acționat ca pompieri care au temperat emoțiile. Au cocoțat în funcțiile-cheie rude, membri de partid. Au declanșat adevărat seiseme în finanțele publice, au scos în stradă transportatorii, a crescut criminalitatea. Nu am văzut nicio inițiativă pentru păturile vulnerabile sau diaspora. Am avut de învățat o lecție din această istorie. Suntem într-o nouă realitate politică. Partidele politice trebuie să înțeleagă că nu pot continua experimentele politice în detrimentul țării.”

13.15 Dumitru Diacov dă replica lui Igor Grosu: „Ați făcut coaliție. Nouă ne-a plăcut rolul de opoziție și v-am rugat de multe ori: rămâneți și guvernați, iar noi era să vă aplaudăm. Singuri ați plecat. Noi nu vrem ca țara să fie împinsă, în ajunul iernii, în alegeri anticipate.

13.14 Fracțiunile PAS și PPDA au anunțat că nu vor participa la votarea guvernului Chicu. Acestea au părăsit sala.

13.07 Igor Grosu, fracțiunea PAS: „Cred că demult nu am asistat la o învestire atât de palidă, pe alocuri leșinată și lipsită de suflet. Probabil că așteptarea domnului Chicu, încă din august, să preia această funcție, l-a consumat. Toată încercarea de a ambala acest guvern într-o haină democrată a eșuat. Este un guvern PD-PSRM, nici măcar PSRM-PD. Sunt sigură că această guvernare nu va dura mult. Va fi un guvern al reînvierii schemelor, pentru că un motiv pentru care guvernul Sandu a picat a fost eliminarea schemelor, Metalferos, Tutun CTC, etc, cu dedicație pentru cineva, mierzul de nucă. Cum un guvern românofob va putea construi o relație cu România? Cum va putea să construiască o relație cu Ucraina? Cu UE, pe care  a ajuns să o învinuiască de furtul miliardului. Apreciez sinceritatea domnului Chicu, care spune că a fost angajat până la alegerile prezidențiale. Ca un bărbat adevărat, a lăsat guvernului Sandu și ministrului Finanțelor o gaură de 4 miliarde, pe care aceste doamne au acoperit-o, au mai adus două miliarde și ca un bărbat adevărat, a revenit să conducă mai departe aceastățară. Ați criticat guvernul Sandu că este guvernul Kozak. Acum ce guvern votați? Guvernul consilierilor lui Dodon?”

13.00 Pavel Filip, fracțiunea PDM: „PDM s-a pomenit între două rele: sau acest guvern tehnocrat sau anticipate. Anul 2019 este un an pierdut pentru Republica Moldova. Prima jumătate de an ne-am mișcat încet pentru că nu a existat un guvern, după alegeri, a doua jumătate pentru că a fost guvernul care a fost. Sunt sigur că fostul guvern va rămâne drept cel mai slab guvern din istoria Republicii Moldova. Au majorat taxe și impozite, au generat scumpiri de energie electrică și au decis să plece. Nu mai avem timp de pierdut pentru organizarea unei noi runde de alegeri.”

12.58 Zinaida Grecianîi „V-ați axat discursul numai pe președintele Dodon și PSRM. Afirm cu toată fermitatea că PSRM va vota pentru acest guvrn tehnocrat și va pune umărul pentru ca acest guvern să reziste în următorii ani”.

12.51 Alexandru Slusari, fracțiunea Platforma DA: „Nu voi vorbi mult despre program, pentru că am avut doar 15 minute la dispoziție ca să îl analizăm. Nu am găsit nimic despre descentralizare, gazoductul Iași-Chișinău. Poate nu am avut timp, poate trebuia să caut la coadă. Dvs vă începeți activitatea cu trișarea pentru că ați ascuns sub schimbarea mecanismului ideea năstrușnică a lui Dodon cu majorarea TVA cu compensații. Unde au fost colegii dvs când am vorbit despre uzurparea puterii? Păcat că nu este Vlad Bătrîncea care atunci, în iunie, a avut grijă de unii deputați să nu doarmă acasă. Și păcat că nu este Ion Ceban, care patru luni, neobosit, a vorbit despre gaura financiară de peste 4 miliarde de lei lăsată de guvernul Filip. Acum o să ridicați mâna pentru cel care a admis această gaură. Felcitări. Graba mare de azi, mai ceva ca cea legată de învestirea guvernului Filip, fără ca prim-ministra Maia Sandu să își depună oficial demisia sau să fie coordonată cu sindicatele. Sau poate că se temeau ca Plahotniuc să nu ceară mai mult. Al cui este acest guvern? Într-adevăr, este minoritar, nu este nici al PSRM, nici PDM. Este guvernul negociat obscur de Dodon cu Plahotniuc. În curând veți afla, urmăriți acțiunile procuraturii. PSRM este o „jucărică” pentru Dodon. Frustrările și orgoliul lui nu pot fi comparate nici cu cele ale lui Plahotniuc, dar cu cele a lui Ianukovici. Vom face tot posibilul pentru a nu transforma Moldova în moșia cuiva. Nu va trece niciun an și Republica Moldova va fi liberă.”

12.48 Denis Ulanov, frațiunea Partidul Șor: „Noi niciodată nu am fost opoziția care să respingă totul. Avem multe proiecte sociale pe care vrem să le prezentăm și ne bazăm pe sprijinul dvs și vă rugăm să nu le blocați, numai pentru că au fost propuse de fracțiunea Șor. Puteți conta pe noi dacă proiectele vor fi importante pentru țară. Ne vom abține de la vot pentru că noi considerăm că alegerile anticipate sunt varianta optimă pentru țară.”

12.48 Încep luările de cuvânt.

12.43 Vasile Bolea a citit raportul Comisiei numiri și imunități.

12.42 Ion Chicu: „Am o rugăminte. Vă rog să nu admiteți intervenții la curricula școlară și să lăsați istoria în pace.”

12.41 Ion Chicu: „Așteptam această întrebare. Am altă opinie despre atitudinea președintelui. Îl etichetați românofob, dar nu este adevărat. Dumnealui se conduce de principii pragmatice în politica externă. Guvernul, pe care îl vedeți și sper că va fi învestit, este tehnocrat și apolitic. Ne vom concentra eforturile pe soluționarea problemelor, nu ne vom lăsa atrași în istorii care dezbină societatea, și așa suntem dezbinați. Nicio acțiune pe care ați menționat-o nu va fi pe agenda acestui guvern. Noi vom munci ca să realizăm obiectivele incluse în program.”

12.39 Lilian Carp: „A doua întrebare. Noi știm că retorica președintelui Dodon este românofobă, ceea ce i-a și adus creșterea politică. Se fac declarații despre închiderea muzeului celor care au suferit în timpul regimului comunist. Veți admite să închidă acest muzeu și știu că aveți cetățenie română și mă întreb cumde v-a înaintat Dodon. Veți admite acțiunile românofobe ale președintelui Dodon în guvernul pe care o să îl reprezentați?”.

12.37 Ion Chicu: „Minsitru am fost din decembrie 2018 până în iunie 2019. Sunt convins că putem dezvolta economia numai dacă asigurăm o concurență loială și eliminăm monopolul. Salut măsurile luate de guvernul precedent și vom continua aceste măsuri. Ne vom axa pe agenții economici, întreprinderi cu capital de stat și dacă vom elimina aceste probleme, iar eu sunt convins că vom reuși, vom asigura venituri suplimentare la bugetul de stat.”

12.36 Lilian Carp: „Ați spus că veți lua măsuri pentru demonopolizarea economiei, dar ați făcut parte dintr-un guvern care a făcut acest lucru: Metalferos, exportul de nuci, de cereale. Ce veți face ca să demonopolizați aceste sectoare?”

12.34 Ion Chicu: „Tendința este alarmantă, numărul de studenți scade dramatic, dar și acest fenomen necesită o abordare complexă. Ne confruntăm deja cu problema demografică, exodul populației. Admit că și calitatea studiilor pe unele verigi nu corespund fie cerințelor economiei, fie aspirațiilor tinerilor. Educația este prioritate, nu avem nicio șansă dacă nu iluminăm și modernizăm țara.”

12.33 Alexandru Oleinic: „Numărul de studenți este în continuă scădere. Vreau să vă expuneți în problema dată.”

12.29 Ion Chicu: „Este necesară o abordare responsabilă în sectoarele care generează venituri. Politica fiscală va avea ca scop dezvoltarea economică. Ne interesează veniturile în buget, dar consultările noastre în ceea ce privește politica fiscală, în orice sector, inclusiv agrar, o vom consulta întâi cu businessul și apoi legislativ. Despre HORECA cred că măsurile au fost nejustificate. Am fost întodeauna împotriva acestor măsuri.”

12.28 Alexandru Oleinic: „Vreau să confirmați dacă va rămâne taxa precedentă de 8% în agricultură. Și referitor la povara fiscală. Care sunt perspectivele?”

12.26 Ion Chicu: „Am fost ministru într-un singur guvern, din 2019 până în 2019 nu am fost în sectorul public, exact atunci când cineva dintre predecesori scria „istoria de succes”. Faptul că la o etapă oarecare am fost invitat din nou în guvern, cred că vorbește despre aprecierea mea.

12.25 Din Plîngău: „Îmi pare rău că acuzați guvernele în care ați fost ministru. Mereu ați găsit conjunctura potrivită pentru a vă găsi locul. Vorbind de love-story, pe cine veți iubi mai mult, pe Dodon sau pe Plahotniuc.”

12.24 Ion Chicu: „Postarea mea nu este de ieri, dar de vreo două luni și ați interpretat-o greșit. Nu UE și demnitarii de acolo sunt vinovați, dar atitudinea neonestă, trișările guvernelor de atunci în relațiile cu partenerii noștri de guvernare. Am știut a scrie rapoarte triumfaliste despre istorii de succes, despre șansele enorme pe care guvernele respective le-au oferit țării, dar în realitate era o minciună adevărată, iar în momentul când rapoartele nimereau la UE, ar fi trebuit analizate cu atenție și nu am fi nimerit în situațiile respective.”

12.23 Dinu Plîngău „Spuneți că vreți să îmbogățiți relația cu UE, dar ați spus că UE a furat miliardul, nu și unii deputați care vor ridica astăzi mâna pentru dvs.”

12.18 Ion Chicu: „Reiterez: vom promova o politică externă echilibrată, vom respecta angajamentele pe care le are țara cu UE, CSI, etc. În program este specificat mai detaliat decât am reușit eu să expun. Vom colabora cu toate țările și partenerii de dezvoltare. Da, uneori, este necesar să aplicăm măsuri profilactice, mai nepopulare, dar în acest an nu a fost necesar să mergem cu măsuri care ar spori povara fiscală, etc”.

12.16 Andrian Candu: „A doua întrebare se referă la relațiile externe și cele cu partenerii de dezvoltare. Vă cunoaștem ca un bun negociator, inclusiv cu BERD-ul, BEI-ul, FMI-ul. Aș vrea să vă referiți foarte scurt și la aceste relații și pe ce veți pune accentul.”

12.14 Ion Chicu: „Asta și este cauza principală a precedentului executiv. Vom angaja persoane profesioniste și capabile să soluționeze problemele acestei țări. Contăm pe mulți colegi care au dat dovadă de randament și care astăzi nu se regăsesc în administrația publică locală.”

12.11 Andrian Candu: „Având în vedere eșecurile guvernului precedent, dvs ați menționat câteva elemente importante pentru a revigora economia. Dvs, care ați fost ministru al Finanțelor în guvernul Filip. Știți că mulți oameni au fost dați afară în mod abuziv, pentru că au muncit în alte guverne, iar concursurile au fost compromise. Care trebuie să fie acțiunile întreprinse pentru a recupera din resursele umane pentru a promova oameni pe criterii de meritocrație.”

12.10 Ion Chicu: „Nu putem schimba lucrurile spre bine până nu asigurăm un nivel de viață decent pentru toți cetățenii, de aceea vom promova proiectele sociale. Guvernul va susține proiectele care sunt eficiente.”

12.09 Oleg Odnostalko: „Sunt eliminate proiectele sociale, din varii motive. În programul dvs am auzit multe despre programele sociale. Cum veți soluționa problemele în acest domeniu?”

12.08 Începe runda de întrebări-răspunsuri.

12.07 Ion Chicu: „Din lipsă de timp, nu voi intra în mai multe detalii asupra programului de guvernare. Guvernul își asumă să elaboreze, timp de 30 de zile, un plan detaliat al programului de guvernare. Rog să susțineți agenda noastră și lista miniștrilor.”

12.06 Ion Chicu: „Dezvoltarea sectorului IT, sfera tehnologiilor informaționale. Putem întări autoritatea Moldovei în această sferă și să atragem investiții.”

12.04 Ion Chicu: „Pentru anul viitor ne propunem să transformăm țara într-un șantier și mă refer, aici, la reabilitarea drumurilor. Suplimentar la cele 4-5 miliarde de lei prevăzute în acest sens, avem idei de a atrage în domeniul infrastructurii cel puțin 300 de milioane de euro pentru a repara drumurile, inclusiv centura de ocolire a Chișinăului.”

12.02 Ion Chicu: „Ne propunem ca pe parcursul următoarelor zile să promovăm aceste proiecte și să facem modificările necesare în buget. Vom relua proiectele sociale care au fost sistate. Vom avea nevoie de o economie în creștere, capabilă să genereze venituri suplimentare.”

11.58 Ion Chicu: „Vom intensifica relațiile cu UE, vom respecta toate angajamentele asumate în trecut, inclusiv acordul de Asociere cu UE și cel din cadrul CSI. Avem drept obiectiv consolidarea relațiilor cu SUA și Rusia. Vom aprofunda relațiile de prietenie cu România și Ucraina.”

11.57 Ion Chicu: „Prioritatea guvernului sunt 10 domenii asupra cărora ne vom concentra eforturile: reforma justiției va domina agenda guvernului. Nu am dubii că putem să reformăm acest sistem fără a atenta la independența justiției din partea altor ramuri ale puterii”.

11.56 Ion Chicu: „Înregistrăm la moment cel mai scăzut nivel de încredere a cetăţenilor în instituţiile publice şi trebuie să corectăm această situaţie. Trebuie să tragem la răspundere persoanele care se fac vinovate de devalizarea celor trei bănci, de concesionarea aeroportului.”

11.55 Ion Chicu a citit lista miniștrilor din noul guvern. Este vorba despre:

Sergiu Puşcuţa vicepremier, ministrul Finanţelor

Alexandru Flenchea vicepremier pentru Reintegrare

Anatol Usatîi ministrul al Economiei şi Infrastructurii

Pavel Voicu Ministru de Interne

Fadei Nagacevschi ministru al Justiţiei

Aureliu Ciocoi ministru de Externe

Victor Gaiciuc ministru al Apărării

Corneliu Popovici ministru al Educaţiei, Culturii şi Cercetării

Viorica Dumbrăveanu ministru al Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale

Ion Perju ministru al Agriculturii

Amintim că deputații din plenul parlamentului examinează astăzi, 14 noiembrie, programul de guvernare și lista de miniștri propusă de premierul desemnat, Ion Chicu.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: