Chicu acuză un ONG de spionaj, pentru că i-ar fi accesat ilegal datele personale. Director: Se încearcă discreditarea
Full Article 4 minutes read

Chicu acuză un ONG de spionaj, pentru că i-ar fi accesat ilegal datele personale. Director: Se încearcă discreditarea

Fostul premier Ion Chicu susține că a fost spionat ilegal de reprezentanții Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE). În acest sens, el anunță că va depune o plângere penală la Procuratura Generală în care va cere tragerea la răspundere a persoanelor care i-au accesat ilegal datele cu caracter personal.

”Zilele următoare voi depune o plângere penală pe faptul spionării mele de către o structură criminală finanțată de către guvernul Germaniei. Voi solicita o întrevedere cu ambasadorul Germaniei și cu consilierul Maiei Sandu, Martin Sieg, pentru a-i întreba dacă cunosc despre faptul că banii contribuabililor germani sunt folosiți pentru urmărirea oponenților politici ai Maiei Sandu. Evident, voi cere explicații și de la Fundația germană care finanțează IPRE”, a declarat Chicu.

Acesta susține că a aflat această informație de la ”oamenii spionați ilegal de IPRE” și i-a venit ideea să verifice dacă nu e și el printre persoanele cărora le-au fost accesate datele cu caracter personal.

”Am făcut un demers la ASP, iar răspunsul primit de la această instituție publică a confirmat accesarea ilegală de către IPRE-ul lui Groza a datelor mele cu caracter personal pe parcursul anului 2022, de cel puțin patru ori. Evident, nu poate fi vorba despre o „greșeală umană” cum s-au justificat data trecută. Au accesat și datele cu caracter personal ale avocatului cu care colaborez. Încă nu am răspuns de la ASP, dar sunt sigur că au făcut aceste ilegalități și în privința altor persoane cu care interacționezi”, a mai scris Chicu.

Reacția IPRE

La rândul său, directorul Executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) Iulian Groza susține că Ion Chicu nu s-a adresat la instituție pentru precizări.

Din păcate, Ion Chicu nu s-a adresat la noi pentru ai putea oferi explicațiile în legătura cu incidentul raportat. Despre acest incident și măsurile luate de IPRE în acest sens am comunicat și public anterior în legătură cu o sesizare similară comunicată de dl Eugeniu Rurac. Dar și cu alte ocazii atunci când am fost sesizați. Doar să reiterez că IPRE a luat toate măsurile interne pentru confidențialitatea și securitatea în procesul de lucru cu datele, iar după depistarea incidentului, am întreprins toate măsurile pentru verificarea procesului de lucru al persoanei contracte, asigurarea că datele accesate eronat nu au fost preluate și întreprinderea măsurile pentru sancționarea acestuia pentru incidentul admis„, a precizat Iulian Groza.

Chicu acuză un ONG de spionaj, pentru că i-ar fi accesat ilegal datele personale. Director: Se încearcă discreditarea

Ion Chicu

Amintim că scandalul privind accesările ilegale ale datelor cu caracter personal a izbucnit în luna februarie în timpul desfășurării concursului pentru funcția de procuror-șef al PCCOCS. Atunci Eugeniu Rurac, fost procuror anticorupție, unul dintre candidații la funcția de șef al PCCOCS, a solicitat suspendarea concursului până la constituirea unei noi comisii de preselecție, în care să nu fie inclus Iulian Groza.

Angajații IPRE sunt acuzați că ar fi accesat datele cu caracter personal ale fostului ofițer SIS, actualul șef-interimar al Direcției Generale Urmărire penală din cadrul CNA, Eugeniu Rurac. De cealaltă parte, IPRE a argumentat că este vorba despre o accesare eronată.

„Îmi pare rău nespus de rău că incidentul de accesare eronată a datelor admis de o persoană contractată de IPRE în realizarea unei cercetări anul trecut, despre care am informat Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, care la moment analizează circumstanțele acestui incident, este folosit în încercarea de a discredita organizația noastră, dar și anumite scopuri de luptă politică pe care categoric le respingem”, a precizat Groza pe 23 martie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: