Ioniţă: Moldova riscă să piardă €60 mln din asistenţa financiară acordată de România
Full Article 2 minutes read

Ioniţă: Moldova riscă să piardă €60 mln din asistenţa financiară acordată de România

Republica Moldova riscă să piardă 60 de milioane de euro din asistenţa financiară nerambursabilă în valoare de 100 milioane de euro acordată de România prin acordul semnat în 2010. Acest lucru se poate întâmpla dacă Guvernul de la Chişinău nu va semna până în luna aprilie, anul curent, protocolul adiţional prin care a fost prelungit şi extins acordul. Declaraţiile au fost făcute de către ambasadorul României în Moldova, Daniel Ioniţă, în cadrul emisiunii ediției din 21 ianuarie a emisiunii Punctul pe AZi de la TVR Moldova.

„Protocolul şase este un act adiţional la acordul de grant de 100 de milioane, care va expira în luna aprilie, anul curent.  Dacă nu este prelungită valabilitatea de implementare a proiectelor aflate în curs şi dacă nu găsim posibilitate de a finanţa alte proiecte din banii pe care încă îi avem la dispoziţie, există marele riscă să fie pierdute circa 60 de milioane de euro de către R. Moldova”, a explicat ambasdorul.

Daniel Ioniţă a subliniat că partea română a expediat la Chişinău acest protocol încă în luna noiembrie 2020. La acel moment exista Guvernul Chicu, care putea să semneze acest protocol, însă lucrurile s-au complicat şi mai mult când Ion Chicu a demisionat şi nu este clar dacă Guvernul interimar poate semna respectivul protocol.

„Este un protocol inter-guvernamental. Noi am trimis acest protocol la începutul lunii noiembrie, să fim înţeleşi… Din câte ştiu, Republica Moldova a intrat în statut de guvern interimar doar spre finalul lunii decembrie”, a declarat diplomatul.

Șeful misiunii diplomatice române a mai precizat că „protocolul şase îşi propune pe de o parte să prelungească cu încă cinci ani acordul de grant cu 100 de milioane, iar pe de altă parte să prelungească proiectele care sunt în curs de implementare, tocmai pentru a nu pierde banii deja alocaţi”.

***

Amintim că președinta țării Maia Sandu anunțat pe 11 ianuarie că a adresat o sesizare Curții Constituționale cu cererea de a verifica constituționalitatea mai multor articole de lege care limitează președintele țării și guvernul demisionar în exercitarea atribuțiilor.

Curtea Constituțională urmează să aducă claritate inclusiv asupra faptului dacă guvernul interimar condus de Aureliu Ciocoi va putea semna tratate internaţionale.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: