Irina Vlah refuză să semneze legea privind statutul Găgăuziei: „Procesul de adoptare a fost netransparent”
Full Article 2 minutes read

Irina Vlah refuză să semneze legea privind statutul Găgăuziei: „Procesul de adoptare a fost netransparent”

Guvernatoarea Găgăuziei Irian Vlah nu a semnat legea privind modificarea statutului autonomiei, scrie gagauzinfo.md. Într-o declarație oficială, postată pe site-ul autonomiei, bașcanul a menționat că procesul de adoptare a proiectului de lege a fost unul „netransparent”.

„Adunarea Populară a Găgăuziei nu avea dreptul să examineze proiectul de lege fără avizul garantului statutului – Guvernatorul Găgăuziei, Comitetul Executiv și cetățenilor, care puteau vota doar prin referendum”, se arată în declarație.

Documentul subliniază faptul că adoptarea proiectului de lege a fost un proces netransparent, realizat spontan, într-o sesiune specială, fără anunț prealabil către public și fără informarea bașcanului, a Comitetului Executiv și a membrilor Adunării Populare a Găgăuziei înșiși.

Șefa autonomiei spune că, în calitate de „garant al drepturilor și libertăților poporului găgăuz”, nu poate semna legea de modificare a statutului Găgăuziei, care a fost adoptată cu încălcarea legii și a procedurii recunoscute.

***

Amintim că, recent, deputații din cadrul Adunării Populare a Găgăuziei au coborât pragul electoral pentru alegerea bașcanului. Legislația actuală obligă ca cel puțin jumătate din alegători să participe la vot. Acum alegerile vor fi considerate valabile dacă în primul tur al scrutinului vor vota o treime din cetățeni.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: