Iurie Roșca riscă să fie cercetat penal, după ce a îndemnat moldovenii „să se roage pentru victoria lui Putin”
Full Article 2 minutes read

Iurie Roșca riscă să fie cercetat penal, după ce a îndemnat moldovenii „să se roage pentru victoria lui Putin”

Fostul deputat Iurie Roșca riscă să fie cercetat penal după ce a postat pe rețelele de socializare un video prin care le solicită moldovenilor „să se roage pentru victoria lui Putin”, în războiul început cu Ucraina. În acest context, Iulian Groza, membru în Consiliul Suprem de Securitate, a făcut un apel către organele competente să se autosesizeze. Pe 10 martie, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a blocat două dintre site-urile fostului deputat. 

Roșca a postat mesajul pe 9 martie.

„Rețineți! Rugați-vă nu pentru încetarea războiului, rugați-vă pentru continuarea acestui război și pentru victoria Rusiei lui Putin împotriva globalismului satanist”, a spus Iurie Roșca.

La scurt timp, Iulian Groza a făcut un apel către Procuratura Generală și Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova prin care solicită să fie întreprinse măsuri conform articolului 140 din Codul Penal, care prevede „propaganda războiului”. Se pedepsește cu amendă în mărime de până la 75.000 de lei sau cu închisoare de până la 6 ani. În ambele cazuri se privează de dreptul de a ocupa anumite funcții pe o perioadă de 5 ani.

„Rog să fie întreprinse măsurile procesuale în rezultatul verificării și investigării faptelor cetățeanului Iurie Roșca prin prisma semnelor de infracțiuni prevăzute de Codul Penal al Republicii Moldova, inclusiv cele prevăzute de art. 140 Cod Penal”, a menționat Groza.

Totodată, Mariana Cherpec, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale afirmă că instituția s-a autosesizat, iar cazul se află în gestiunea PCCOCS.

Pe 10 martie, SIS-ul a blocat lista surselor cu conținut online care promovează informații ce incită la ură și război, în condițiile stării de urgență. Este vorba despre flux.md, iurierosca.md, rosca.md.

 

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: