Jens Stoltenberg: „Dacă ar deveni un război la scară largă între Rusia și NATO, atunci am vedea marea distrugere”
Full Article 2 minutes read

Jens Stoltenberg: „Dacă ar deveni un război la scară largă între Rusia și NATO, atunci am vedea marea distrugere”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut declarații joi după-amiază, la finalul Summitului de la Madrid, în care a vorbit despre o alianță unită, dar „nu un monolit” și a transmis că statele membre vor contribui mult mai mult la bugetul comun. Alianța va putea astfel să își consolideze apărarea și să facă mai multe exerciții militare. De asemenea, Stoltenberg a acuzat războiul lui Putin în Ucraina, precizând că NATO nu este parte a conflictului, dar că, în cazul unui atac al Rusiei, Alianța va veni cu „un răspuns”, scrie Digi24.ro

„Dacă ar deveni un război la scară largă între Rusia și NATO, atunci am vedea marea distrugere. Avem responsabilitatea de a ne asigura că războiul nu se extinde dincolo de granițele Ucrainei. Nu suntem parte a conflictului, dar dacă ar fi să atace (Rusia- n. red.), asta va declanșa un răspuns din partea Alianței. De aceea prevenim atacul. (…) Avem un război fierbinte în Europa, este cea mai mare criză de securitate de la Doilea Război Mondial încoace”, a declarat secretarul general al NATO.

Șeful NATO a mai vorbit despre creșterea finanțării pentru apărare a statelor membre și a prezentat principalele concluzii ale Summitului.

„Cultivăm decizia luată anul trecut, aceea că trebuie să investim mai mult pentru că trăim într-o lume mai periculoasă. Cifrele vor fi cuprinse în bugetele anuale. Reprezintă o creștere considerabilă a bugetului NATO până în 2030, ceea ce ne va permite să investim mai mult în echipamente, sisteme de comandă și control, vom avea mai multe exerciții comune”, a mai declarat Jens Stoltenberg.

Stoltenberg spune că NATO are două sarcini: una este de a oferi sprijin Ucrainei, iar cealaltă de a preveni escaladarea dincolo de Ucraina.

„Acesta este motivul pentru care NATO nu face parte din conflictul de pe teren”, adaugă el. NATO și-a sporit prezența estică cu peste 40.000 de soldați „pentru a elimina orice loc de calcul greșit sau neînțelegere la Moscova cu privire la disponibilitatea noastră de a proteja fiecare centimetru din teritoriul NATO”, a mai spus Jens Stoltenberg.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: