Jens Stoltenberg, despre aderarea Ucrainei la NATO: Decizia trebuie luată de aliați
Full Article 2 minutes read

Jens Stoltenberg, despre aderarea Ucrainei la NATO: Decizia trebuie luată de aliați

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat pe 30 septembrie că țările Alianței nu vor recunoaște niciodată rezultatele referendumurilor organizate de Rusia în teritoriile ocupate ale Ucrainei. În ceea ce privește decizia Ucrainei de a solicita aderarea la NATO, Stoltenberg a menționat că o astfel de decizie ar trebui luată prin consens de toate țările membre ale Alianței, scrie NM.

„Aceste pământuri sunt Ucraina. Donețk este Ucraina, Lugansk este Ucraina, Herson este Ucraina, Zaporojie este Ucraina, la fel cum Crimeea este Ucraina”, a subliniat Stoltenberg, adăugând că NATO va continua să sprijine Ucraina în război pentru mai mult timp.

Totodată, secretarul general al NATO a subliniat că anexarea teritoriilor ucrainene de către Rusia este cea mai gravă escaladare a conflictului de la începutul invaziei ruse.

„NATO nu este parte la conflict, dar oferă Ucrainei sprijin pentru autoapărare, consacrat în Carta ONU. Ucraina are dreptul de a-și recâștiga teritoriile”, a adăugat el.

În ceea ce privește cererea Ucrainei de aderare la NATO, Stoltenberg a menționat că fiecare țară democratică are dreptul de a solicita aderarea la NATO, dar decizia va fi luată prin consensul tuturor țărilor membre ale Alianței.

Reamintim că astăzi, pe 30 septembrie, Kremlinul a găzduit ceremonia de semnare a acordurilor privind intrarea în Rusia a regiunilor ucrainene Doneț, Lugansk, Zaporojie și Herson, ocupate temporar de Rusia.

Între timp, la Kiev a avut loc o ședință de urgență a Consiliului Național de Securitate și Apărare, urmare a căreia președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina a semnat o cerere privind aderarea la NATO.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: