Joe Biden le transmite cetățenilor americani să părăsească Ucraina „imediat”
Full Article 3 minutes read

Joe Biden le transmite cetățenilor americani să părăsească Ucraina „imediat”

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, le-a cerut tuturor cetățenilor americani care mai sunt în Ucraina să părăsească țara „imediat”, spunând că există un risc cât se poate de real al unei acțiuni militare ruse, relatează BBC.

Președintele american a precizat că nu are de gând să trimită militari sau vreo misiune militară de salvare a cetățenilor blocați în Ucraina dacă Rusia va invada această țară.

„Când rușii și americani trag unii în alții, acela va fi un război mondial”, a spus el, motivând de ce nu are de gând să trimită misiuni de salvare a cetățenilor americani, dacă va începe războiul în Ucraina, relatează Digi24.ro.

„Cetățenii americani ar trebui să plece din Ucraina acum”, a spus Biden în cadrul interviu. El a avertizat că lucrurile „ar putea să o ia razna foarte repede” în regiune.

Referindu-se la Rusia, care a desfășurat un număr imens de trupe la granița cu vecinul său estic, Biden a spus: „Nu e ca și când ne confruntăm cu o organizație teroristă. Avem de-a face cu una dintre cele mai mari armate ale lumii. E o situație diferită și lucrurile ar putea să o ia razna foarte repede”.

***

Deși a negat în mod repetat că intenționează să invadeze Ucraina, Rusia a desfășurat în jur de 100.000 de militari la graniță și a început exerciții militare de amploare cu vecinul și aliatul său, Belarus.

Casa Albă a trimis aproape 2.000 de militari în Polonia pentru a-i ajuta pe americanii care ar putea încerca să fugă din Ucraina în cazul în care  Rusia atacă. Forțele militare americane nu sunt autorizate să intre în Ucraina și nu există vreun plan pentru o operațiune de evacuare, însă militarii americani din Polonia au pregătit adăposturi temporare și zone de procesare pentru a-i ajuta pe americanii care ar putea trece granița de nord.

Și Departamentul de Stat a făcut un apel similar la americani să nu călătorească în Ucraina, iar dacă sunt deja în țară să o părăsească cât mai curând – „trebuie să fie conștienți că guvernul SUA nu va putea să evacueze cetățeni americani în cazul unei acțiuni militare ruse oriunde în Ucraina”.

Luna trecută, Departamentul de Stat al SUA a anunţat că va reduce personalul prezent la Ambasada de la Kiev, începând cu plecarea angajaților non-esențiali și membrii familiilor.

Oficialii diplomatici au spus la acea vreme că decizia a fost luată dintr-o „abundență de precauție”.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: