Joe Biden și Vladimir Putin au discutat la telefon despre Ucraina. Putin ceruse ca dialogul să aibă loc luni
Full Article 4 minutes read

Joe Biden și Vladimir Putin au discutat la telefon despre Ucraina. Putin ceruse ca dialogul să aibă loc luni

Președinții Joe Biden și Vladimir Putin au avut sâmbătă o discuție telefonică, pe fondul îngrijorărilor tot mai crescute ale Occidentului că războiul ar putea izbucni în orice moment în Ucraina, scrie Reuters, relatează Digi24.ro.

Convorbirea dintre Joe Biden și Vladimir Putin a durat o oră și două minute. Discuția dintre cei doi lideri a avut loc la câteva ore după ce, sâmbătă, SUA și-au mutat o parte din forțe în afara Ucrainei și au ordonat evacuarea majorității personalului ambasadei sale de la Kiev, temându-se că o invazie rusă ar putea avea loc în următoarele zile.

Convorbirea telefonică a început la ora 18:04. Anterior discuției dintre cei doi șefi de stat, șefii diplomațiilor, Antony Blinken și Serghei Lavrov, au avut la rândul lor o conversație la telefon.

Vladimir Putin a cerut ca dialogul telefonic să aibă loc luni, a dezvăluit un oficial de la Casa Albă, dar Joe Biden a insistat să discute cât mai curând posibil, în contextul în care Washingtonul a enumerat dovezi tot mai puternice privind un posibil atac în Ucraina.

Joe Biden este de părere că o înțegere de tip unu-la-unu cu Putin este cea mai bună soluție pentru această criză.

„Continuăm să vedem semne de escaladare din partea Rusiei, inclusiv sosirea de noi forţe la graniţa cu Ucraina”, a declarat consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Joe Biden, Jake Sullivan, într-un briefing de presă. Această invazie poate interveni „oricând”, inclusiv înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de la Beijing, programată pe 20 februarie, a adăugat el.

Și tot sâmbătă, înainte de a vorbi cu Joe Biden, Vladimir Putin a vorbit la telefon aproape două ore cu Emmanuel Macron, președintele Franței, pe care îl primise săptămâna aceasta la Kremlin. Macron i-a transmis lui Putin „preocupările partenerilor și aliaților săi europeni”, potrivit Palatului Elysee, și i-a spus președintelui rus că un dialog sincer nu este compatibil cu escaladarea.

Potrivit presei franceze, convorbirea dintre Emmanuel Macron și Vladimir Putin a durat 1 oră și 40 de minute. „Convorbirea a fost o ocazie de a continua discuțiile dintre cei doi șefi de stat care au avut loc luni, 7 februarie, la Moscova”, se arată într-un comunicat al Palatului Elysee.

„Cei doi președinți au discutat despre ce trebuie făcut pentru punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk și au continuat discuțiile privind condițiile pentru securitate și stabilitate în Europa. Amândoi și-au exprimat dorința de a continua dialogul cu privire la aceste două puncte”, precizează comunicatul Președinției franceze.

Versiunea Kremlinului: Putin a avut o serie de reproșuri

Kremlinul subliniază într-un comunicat că Emmanuel Macron a fost cel care a vrut să vorbească la telefon cu Vladimir Putin și sugerează că președintele rus a avut de făcut o serie de reproșuri. În plus, Kremlinul spune că armamentul furnizat de occidentali Kievului „creează premisele pentru posibile acțiuni agresive ale forțelor de securitate ucrainene în Donbas”.

„În continuarea discuțiilor purtate cu ocazia recentei vizite a președintelui francez la Moscova, a avut loc un schimb de opinii aprofundat pe teme legate de asigurarea garanțiilor de securitate juridică pe termen lung pentru Federația Rusă și depășirea impasului în soluționarea conflictului intern ucrainean, inclusiv ținând cont de discuțiile lui Emmanuel Macron cu liderii ucrainean, american și mai mulți lideri europeni”, spune Kremlinul.

„Vladimir Putin a atras din nou atenția asupra lipsei de reacții substanțiale ale SUA și NATO la inițiativele rusești bine cunoscute. A fost subliniată, de asemenea, lipsa de voință a principalelor țări occidentale de a determina autoritățile de la Kiev să pună în aplicare acordurile de la Minsk, fapt demonstrat încă o dată de runda de consultări fără rezultat a consilierilor politici ai liderilor din formatul Normandia, care a avut loc la Berlin la 10 februarie”, arată comunicatul Kremlinului.

Totuși, comunicatul Kremlinului se încheie într-o notă mai optimistă: „S-a convenit să se mențină în continuare aceste chestiuni în centrul dialogului ruso-francez la cel mai înalt nivel”.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: