„Jos mâna de pe patentă”. După ce s-au întâlnit cu Alaiba, un grup de patentari a apelat la Novac pentru a se face auzit
Full Article 3 minutes read

„Jos mâna de pe patentă”. După ce s-au întâlnit cu Alaiba, un grup de patentari a apelat la Novac pentru a se face auzit

Un grup de patentari a venit pe 18 ianuarie la Parlament pentru a cere excluderea termenului limită de activitate în baza patentei de întreprinzător. Aceștia au fost însoțiți de deputatul Partidului Socialiștilor Grigore Novac. Nemulțumirile au fost expuse la doar o săptămână de la întrevederea cu ministrul Economiei Dumitru Alaiba. Contactați de NM pentru un comentariu, reprezentanții instituției au menționat că „se află în permanență în contact cu deținătorii de patentă”. De asemenea, ministrul Dumitru Alaiba urmează să aibă o întrevedere cu aceștia pe 31 ianuarie. 

Olga Ceapchi, lidera grupului de inițiativă al patentarilor din Ștefan Vodă, a declarat că titularii de patente pur și simplu nu sunt auziți: „Activitatea în bază de patentă este o soluție atunci când Republica Moldova este o țară pusă pe brânci și cetățenii nu au o altă sursă de existență. Noi suntem acei care cu tărie de caracter nu am luat drumul pribegiei, dar am rămas în țară alături de familie, alături de copiii care au nevoie de noi”.

Antreprenorii susțin că dacă nu va fi exclus termenul limită de activitate în baza patentei aceștia vor fi nevoiți să iasă la proteste.

„Vă rog mult nu ne împingeți în stradă. Noi vom fi nevoiți, conform Constituției, după aceste șase luni, să ieșim în stradă să ne apărăm locurile noastre de muncă. Vă spunem. Jos mâna de pe patentă și nu vom ceda”, a declarat Eleonora Herghelegiu-Ţurcanu, patentară din Căușeni, citată de IPN.

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Grigore Novac, a declarat că guvernanții ar ignora revindecările titularilor de patentă: „Au fost trași pe sfoară, pentru că li s-a propus una, dar s-a făcut cu totul altceva. Această categorie de cetățeni care activează în baza patentei de întreprinzător își doresc să contribuie la bugetul de stat cu taxe, doresc să muncească legal aici,  acasă”.

Contactați de NM pentru un comentariu, reprezentanții Ministerului Economiei au declarat pentru NM că ministrul Dumitru Alaiba a planificat o întâlnire cu patentarii pe 31 ianuarie. Aceștia au spus că întâlnirea a fost inițiată de minister și au adăugat că angajații ministerului sunt în contact permanent cu antreprenorii.

***

Amintim că pe 10 ianuarie ministrul Economiei Dumitru Alaiba a avut o întrevedere cu titularii de patentă. Oficialul a remarcat că nu toți 5000 mii de patentari, câți există în Moldova, pot fi acuzați de încălcări sau de rea intenție, dar este timpul ca toți să treacă la activitate independentă.

Acum în activitatea independentă nu trebuie să deţineţi borderouri, contabilitate, raportate. Acum o să primiţi aparatul de casă. El vă ajută să nu trebuiască să duceţi tot felul de hârţoage la FISC. Aparatul de casă de generaţie nouă, care e conectat direct la Fisc, primiţi o dată la trei luni o recipisă care vă calculează 1% din vânzări şi mergeţi la poştă, la bancă şi plătiţi şi gata”, a declarat ministrul.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: