Judecătoria Chişinău a respins cererea de revizuire a dosarului în care figurează Viorel Țopa
Full Article 2 minutes read

Judecătoria Chişinău a respins cererea de revizuire a dosarului în care figurează Viorel Țopa

Judecătoria Chişinău a refuzat, joi, să dea curs procedurii de revizuire, iniţiată de Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS), a dosarului în care omul de afaceri Viorel Ţopa a fost condamnat definitiv la opt ani cu executare pentru delapidarea averii străine. Decizia a fost luată de magistrata Lilia Lupaşcu, în pofida faptului că procurorii au renunţat la învinuire şi au solicitat încetarea procesului penal, informează portalul anticoruptie.md

Avocatul Dumitru Pavel a declarat pentru sursa citată că PCCOCS a decis să iniţieze procedura de revizuire a dosarului intentat pe numele clientului său după ce în arhive a fost descoperită o ordonanţă din 2001 a procurorului general prin care se renunţa la dosarul penal pe motivul lipsei componenţei de infracţiune.

„Nu cunosc cum şi-a motivat decizia Lilia Lupaşcu. Iniţial, mi s-a părut suspect că este aceaşi magistrată care examinează şi revizuirea dosarului Platon. Dar nu putem să ne împotrivim repartizării aleatorii a dosarelor. Şi am avut încredere că justiţia a început să se schimbe, dar se vede că nu este aşa. Noi vom contesta decizia respectivă în instanţa ierarhic superioară”, a spus apărătorul.

Viorel Ţopa consideră că refuzul instanţei nu este întâmplător. „Acest dosar este fabricat sută la sută. Plahotniuc mai este influent, iar oamenii săi continuă să activeze”, a spus Viorel Ţopa pentru sursa citată.

Amintim că în privința lui Viorel Țopa, urmărirea penală a fost pornită în anul 2010 pentru fapte comise în perioada anilor 2000-2001, pentru care a fost condamnat la opt ani de închisoare prin sentința din 13 ianuarie 2012. Omul de afaceri a fost găsit vinovat că, în decembrie 2000, pe când era șef la Banca de Economii, a acordat un credit de un milion de dolari Companiei AIR Moldova, fiind lăsat gaj un cont cu 400.000 de dolari într-o firmă off-shore. Firma respectivă ar fi fost controlată de Viorel Țopa, care a retras banii din cont, iar AIR Moldova nu și-a putut îndeplini obligațiunile contractuale.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: