Judecătorii ruși au aplicat sechestru pe activele companiei Volkswagen, care intenționa să își retragă afacerea din Federația Rusă
Full Article 3 minutes read

Judecătorii ruși au aplicat sechestru pe activele companiei Volkswagen, care intenționa să își retragă afacerea din Federația Rusă

Curtea de Arbitraj din regiunea Nijnii Novgorod a pus sechestru pe proprietatea Volkswagen Group în Rusia, în baza procesului intentat de uzina auto „GAZ”, transmite Forbes.ru. Hotărârea a fost pronunțată pe 17 martie.

Judecătorul a admis cererea GAZ de aplicarea a măsurilor provizorii. Constructorul auto rus a cerut instanței să invalideze acordul de reziliere a contractului de asamblare a mașinilor și să recupereze daune de 15,57 miliarde de ruble de la Volkswagen.

Tribunal a pus sechestru pe întregul capital social al Volkswagen Group Rus, deținut de trei companii: Volkswagen AG (28,06%), Škoda Auto A. S. (16,8%) și Volkswagen Finance Luxemburg S. A. (55,14%). În plus, instanța a pus sechestru pe bunurile imobiliare ale Volkswagen Group Rus, precum și pe echipamentele de producție și alte bunuri mobile destinate utilizării în activitățile de producție. În plus, a fost sechestrată și participația Volkswagen Group Rus în LLC VWKS (componente și servicii). Sechestrul nu a vizat și fondurile bănești ale companiei.

„GAZ” a declarat că, în 2011, a încheiat un acord contractual de asamblare cu Volkswagen și s-a angajat să producă mașini la uzina sa din Nijni Novgorod. În 2017, părțile au convenit ca acordul să fie valabil până la 31 decembrie 2025. Cu toate acestea, în martie 2022, Volkswagen a notificat „GAZ” cu privire la decizia sa de a suspenda producția în Rusia, iar în august 2022 a fost semnat un acord de reziliere a acordului contractual de asamblare, se arată în hotărârea judecătorească. „GAZ” a decis să conteste acest lucru și să recupereze daunele.

„GAZ” susține că Volkswagen Group intenționează să se retragă definitiv de pe piața rusă în viitorul apropiat și să-și vândă activele rămase către terți: în acest caz, ar fi imposibil să se recupereze daunele în favoarea reclamantului, astfel încât „GAZ” a solicitat ca activele să fie confiscate. Instanța a decis că sechestrul a fost relevant și proporțional cu obiectul cererii, fără a împiedica părțile în litigiu să dețină și să utilizeze activele.

La cererea „GAZ”, instanța a interzis orice acțiune de înregistrare legată de lichidare, reorganizare, schimbare de membri, majorare și reducere a capitalului social al filialei ruse a grupului Volkswagen și a entităților juridice controlate de aceasta.

Volkswagen Group a anunțat la începutul lunii martie 2022 că va înceta să mai livreze automobile în Rusia și va suspenda producția la uzina sa din Kaluga și la unitatea sa din Nijni Novgorod.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: