Juristul olandez Herman von Hebel a fost ales președintele Comisiei „Pre-Vetting”
Full Article 3 minutes read

Juristul olandez Herman von Hebel a fost ales președintele Comisiei „Pre-Vetting”

Marţie, 12 aprilie, Comisia independentă de evaluare a integrităţii candidaţilor la funcţia de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor şi procurorilor (Comisia „Pre-Vetting”) a convocat şedinţa de lansare. Comisia l-a ales pe Herman von Hebel în funcţia de preşedinte, prin vot secret, informează postul național de televiziune.

Conform Legii, evaluarea va include, printre altele, o declaraţie de avere de la candidaţii pentru pentru ocuparea funcţiilor în organele de autoadministrare ale judecătorilor şi procurorilor;  colectarea şi verificarea datelor, audieri publice, o decizie a Comisiei privind respectarea de către candidaţi a criteriilor de integritate şi o procedură opţională de contestaţii în instanţa de judecată.

„Ne angajăm ferm să asigurăm un proces de evaluare eficient şi echitabil pentru aceste poziţii esenţiale în sistemul justiţiei din Republica Moldova şi sperăm ca candidaţii aleşi în cele din urmă în organele de autoadministrare ale judecătorilor şi procurorilor vor aduce schimbarea necesară pentru continuarea implementării reformelor în Republica Moldova”, a comentat preşedintele Comisiei.

Cine este Herman Von Hebel?

Potrivit ZdG, Herman Von Hebel este un jurist olandez, care a activat în cadrul Curții Penale Internaționale, între 2013-2018.

A fost ofițer juridic superior la Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie, din 2001 până în 2006. A fost grefier adjunct și, ulterior, grefier al Tribunalului Special pentru Sierra Leone, între 2006 și 2009. Ulterior, Von Hebel a devenit grefier adjunct al Tribunalului special pentru Liban. La 10 decembrie 2010, Secretarul general al Națiunilor Unite, Ban Ki-moon, l-a numit pe Von Hebel în funcția de grefier.

Von Hebel are o vastă experiență în domeniul drepturilor internaționale ale omului, dreptului penal internațional și în funcționarea și gestionarea curților și tribunalelor penale internaționale.

Din 1990 până în 2000, a lucrat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și al Ministerului Justiției din Olanda. În acea perioadă, a făcut parte din delegația olandeză la negocierile Statutului de la Roma, care au dus la înființarea Curții Penale Internaționale.

Evaluarea, planificată să înceapă în mai

În prezent, Comisia lucrează la toate cele necesare pentru evaluare, inclusiv la elaborarea Regulamentului de activitate, la elaborarea unui formular de declaraţie de avere şi lista persoanelor apropiate,  precum şi la dotarea corespunzătoare a secretariatului său. Până când secretariatul va fi operaţional, funcţiile sale de bază vor fi asigurate de o echipă temporară de experţi.

După ce pregătirile vor permite începerea evaluării, Comisia va informa candidaţii respectivi, va trimite formularele de declaraţie de avere şi va efectua ulterior evaluarea, în conformitate cu prevederile Legii şi Regulamentului de activitate al Comisiei. Astfel, este de aşteptat ca evaluarea să înceapă pe parcursul lunii mai. Candidaţii pentru calitatea de membru în Consiliului Superior al Magistraturii şi al Consiliului Superior al Procurorilor vor fi evaluaţi cu prioritate faţă de ceilalţi candidaţi. Procesul integral de evaluare poate dura până în luna decembrie 2022.

Comisia „Pre-Vetting” este compusă din şase membri numiţi de Parlament, dintre care trei au fost recomandaţi de partenerii internaţionali de dezvoltare care acordă asistenţă tehnică Republicii Moldova, şi anume:
– Herman von Hebel (Ţările de Jos)
-Victoria Henley (SUA)
-Nadejda Hriptievschi (Moldova)
-Vitalie Miron (Moldova)
-Tatiana Răducanu (Moldova)
-Nona Tsotoria (Georgia)

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: