Jurnal TV, amendat cu 5 000 de lei pentru felul cum a reflectat războiul din Ucraina
Full Article 3 minutes read

Jurnal TV, amendat cu 5 000 de lei pentru felul cum a reflectat războiul din Ucraina

Consiliul Audiovizualului (CA) a amendat cu 5 000 de lei postul de televiziune Jurnal TV pentru felul cum a reflectat în știri războiul declanșat în Ucraina. În unul dintre reportaje, un corespondent din Odesa a relatat informații vehiculate în oraș, fără să indice că acestea nu pot fi probate. În alt subiect, a fost divulgată identitatea unui copil din Ucraina, refugiat în Moldova.

În cadrul ședinței din 15 aprilie, CA a propus amendarea postului Jurnal TV cu 5 mii de lei. De asemenea, instituția media a primit trei avertizări publice, în urma monitorizării știrilor despre războiul inițiat în Ucraina de către Fed. Rusă.

CA a monitorizat mai multe jurnale de știri difuzate de posturile Jurnal TV și PRO TV în urma a două petiții parvenite în adresa instituției.

Astfel, CA a ajuns la concluzia că, în cadrul jurnalului difuzat pe 1 martie de Jurnal TV, corespondentul din Odesa Dumitru Garcaliuc a povestit că în oraș au avut loc două alerte aeriene, Rusia a anunțat că a avut loc un atac aerian asupra unei baze militare din suburbia localității, în rezultatul căruia au fost distruse două case. De asemenea, în subiect se spune că „circulă zvonuri cu privire la o rebeliune a soldaților marinei rusești, care refuză să asedieze orașul”. Consiliul a constatat că jurnalistul a relatat informații fără suport factologic și fără a indica sursa acestora. De asemenea, lipsește echilibrul de opinii. Jurnalistul ar fi trebuit să indice că informațiile nu au fost probate.

Una dintre cele trei avertizări publice în adresa Jurnal TV a parvenit din cauza unui material despre un copil din Ucraina de 11 ani, pe care tatăl l-a lăsat la frontieră și care a fost găzduit de o familie absolut necunoscută din R. Moldova. Jurnalistul l-a întrebat pe copil dacă i-a fost frică, iar datele personale ale minorului nu au fost protejate, fiindu-i arătată fața și numele. CA a menționat că nu s-a ținut cont de vulnerabilitatea vârstei minorului și nici de starea emoțională a acestuia.

De cealaltă parte, Jurnal TV a explicat într-o scrisoare adresată CA că în primul caz era vorba despre o transmisiune a corespondentului lor din Odesa, care povestea ce se întâmplă în oraș și ce spun oamenii. În cel de-al doilea caz, conducerea postului de televiziune a argumentat că a ținut cont de interesul public.

Postul de televiziune Pro TV a fost avertizat public pentru într-un subiect despre război nu a indicat sursa din care a preluat informația.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: