„Jurnaliștii” falși, desemnați de Accent TV. Ce făceau 46 de cetățeni străini cu legitimațiile de la televiziunea socialiștilor la alegerile din Moldova (DOC)
Full Article 3 minutes read

„Jurnaliștii” falși, desemnați de Accent TV. Ce făceau 46 de cetățeni străini cu legitimațiile de la televiziunea socialiștilor la alegerile din Moldova (DOC)

La alegerile parlamentare din 11 iulie, autoritățile Moldovei au descoperit la secțiile de votare din străinătate 46 de cetățeni străini cu legitimații de-ale postului de televiziune Accent TV, afiliat socialiștilor, care monitorizau modul în care se desfășoară alegerile. Despre aceasta se spune într-o scrisoare pe care MAEIE a expediat-o asociațiilor mass-media de profil.

Despre istoria celor „46 de jurnaliști de la Accent TV” s-a aflat dintr-o scrisoare pe care MAEIE a expediat-o către Consiliul de Presă, Asociația Presei Independente, Centrul de Jurnalism Independent, Centrul de Investigații Jurnalistice și RISE (NM deține o copie a acestei scrisori).

În scrisoarea semnată de Eugen Revenco, secretarul general al MAEIE, se menționează despre „mai multe dezinformări concertate și lansate pe diferite platforme online, site-uri și grupuri” în perioada alegerilor parlamentare. Din scrisoare reiese că la alegerile parlamentare anticipate, la secțiile de votare de peste hotare, „un grup de persoane, inclusiv cetățeni străini”, dețineau legitimație de corespondenți ai postului de televiziune Accent TV, dar se prezentau în mod diferit: jurnaliști naționali, jurnaliști străini sau observatori străini.

„Drept urmare a interacțiunii membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare cu persoanele desemnate, se constată lipsa apartenenței acestora la vreo instituție media sau dispunerea de acreditare corespunzătoare în țările de reședință, punând astfel la îndoială calificarea profesională de jurnalist”, se menționează în scrisoare.

În legătură cu aceasta, MAEIE a semnalat „acțiuni concertate ale unui grup de instituții media privind diseminarea deliberată a unor informații false pe multiple platforme media din Republica Moldova  și prezentarea tendențioasă a procedurilor electorale din ziua alegerilor în cadrul birourilor electorale ale secțiilor de votare constituite peste hotare”.

Cei de la MAEIE au decis să expedieze informația respectivă către asociațiile de profil pentru că aceasta prezintă „interes public”, se mai spune în scrisoare.

De notat că materialele pregătite de aceste persoane de la respectivele secții de votare erau difuzate la Accent TV fără a se face trimitere la corespondenții postului de televiziune, dar cu indicarea altor surse, de exemplu, canalul de telegram anonim Index sau portalul sinteza.org.

Lista este constituită din 46 de persoane, în mare parte, cetățeni străini. De exemplu, la secția de votare din Trento, a fost o persoană cu legitimație de la Accent TV cu numele Elizer Steve Gumboc. NM a găsit pe Linkedin o persoană cu același nume, care învață la o universitate din localitatea dată. Înainte de aceasta, tipul respectiv a învățat la o universitate din Philippine

În Bologna, alegerile erau monitorizate de Audrey Antonio. În Linkedin există profilul unei studente cu acest nume, de la o universitate locală, iar înainte de Bologna, și aceasta a învățat în Philippine.

În ziua alegerilor, în Londra a fost Jose Roberto Cabral Duran. În Linkedin, o persoană cu același nume activează în calitate de consultant la compania de consultanță Teneo din Londra.

Menționăm că la 9 august, scrisoarea MAEIE urma să fie examinată de către Consiliul de Presă. Însă Consiliul a amânat examinarea scrisorii la rugămintea postului de televiziune Accent TV.

Stanislav Vîjga, directorul general al Accent TV, a comunicat pentru NM că este în concediu și a promis că va comenta această informație peste o săptămână, când va reveni.

МИДЕИ / Accent TV by newsmakermd

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: