Justiție, infrastructură, educație… Cum va fi distribuită suma de €600 mln oferită de Comisia Europeană (VIDEO)
Full Article 3 minutes read

Justiție, infrastructură, educație… Cum va fi distribuită suma de €600 mln oferită de Comisia Europeană (VIDEO)

Președinta țării Maia Sandu și directorul general adjunct pentru Politica de Vecinătate și Negocieri  a Comisiei Europene Katarina Mathernova au susținut pe 4 iunie o conferință de presă. Oficialii au prezentat detalii ale planului de redresare economică aprobat de Uniunea Europeană pentru  Moldova.

Reprezentanta Comisiei Europene a subliniat că Republica Moldova este singurul stat din Parteneriatul de Vecinătate care beneficiază de acest plan de redresare.

„Planul a fost inspirat de vizita Dvs personală în ianuarie la Bruxelles, care a fost o vizită de succes, urmată de vizita președintelui Consiliului European la Chișinău în februarie. A fost inspirat de către dorința Dvs de reforme și de a reclădi Moldova. (…) Suntem alături de Moldova, iar acest plan va fi implementat cu succes dacă va exista un guvern și un parlament care vor susține reformele”, a menționat Mathernova.

Documentul se bazează pe cinci piloni:

  • Circa 220 de milioane sunt planificate pentru gestionarea corectă a banilor publici;
  • Al doilea pilon prevede susținerea întreprinderilor mici și mijlocii și a proiectelor în comunitățile noastre (sunt planificate în jur de 100 de milioane de euro);
  • Al treilea pilon prevede investiții în infrastructură ( 230 de milioane de euro). În cadrul acestuia sunt prevăzute și măsuri pentru conservarea râului Nistru și gestionarea mai bună a resurselor de apă;
  • Pilonul patru presupune sprijin pentru educație (sunt planificate 25 de milioane de euro);
  • Pilonul cinci ține de reformarea justiției, de combaterea corupției, de consolidarea capacității instituțiilor statului (în acest sens sunt planificate 25 de milioane de euro).

Președinta Maia Sandu a mulțumit pentru asistența oferită de Comisia Europeană și a dat asigurări că acești bani urmează să fie folosiți în interesul cetățenilor.

„Aceste resurse pe care le oferă Uniunea Europeană vor fi folosite și vor avea rezultate bune dacă va exista efort din partea instituțiilor statului ca aceste rezultate să fie obținute. Repet: reforma justiției, lupta împotriva corupției sunt principalele așteptări pe care le are Uniunea Europeană în raport cu noi. Și acestea sunt și principalele așteptări ale cetățenilor Republicii Moldova”, a conchis Maia Sandu.

Planul de relansare economică în mărime de 600 mln de euro pentru Republica Moldova a fost anunțat de către Comisia Europeană pe 2 iunie și este prevăzut pentru o perioadă de trei ani.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: