Kazahstan: Obiectivele strategice sunt păzite de ruși. Autoritățile au arestat mii de oameni, inclusiv cetățeni străini
Full Article 3 minutes read

Kazahstan: Obiectivele strategice sunt păzite de ruși. Autoritățile au arestat mii de oameni, inclusiv cetățeni străini

Mai multe „obiective strategice” din Kazahstan se află sub paza trupelor conduse de forțele rusești trimise de Moscova pentru a „restabili ordinea”, a transmis duminică președinția citată de Reuters. Aproape 6.000 de oameni au fost arestați în timpul celor mai violente proteste din cei 30 de ani de independență, inclusiv un „număr semnificativ” de cetățeni străini, potrivit ultimului bilanț anunțat de autorități, relatează hotnews.ro.

Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a semnat un decret prin care declară 10 ianuarie zi de doliu naţional pentru victimele revoltelor recente din ţara central-asiatică..

Administrația a mai transmis, potrivit Reuters, că 5.800 de oameni au fost arestați, inclusiv un „număr semnificativ” de cetățeni străini, iar situația a fost stabilizată în mare parte. Autorităţile judiciare au început anchete pentru diverse delicte, a menţionat sursa citată.

În comentarii făcute la postul local Khabar24, ministrul de interne Erlan Turgumbaev a declarat că peste 100 de centre comerciale, clădiri de bănci şi circa 400 de vehicule – în principal maşini de poliţie – au fost distruse.

Potrivit Ministerului Sănătății din Kazahstan, 164 de persoane au murit în timpul revoltelor din Kazahstan.

În același timp, instituția furnizează date despre decesele din patru regiuni. Cei mai mulți morți sunt în Almatî – 103 persoane (inclusiv doi copii). În regiunea Kyzylorda au murit 21 de persoane, în regiunea Zhambyl – 10 persoane, în regiunea Almatî – 8 persoane.

Nu este clar în ce regiuni au murit alte 22 de persoane, care nu au fost incluse în statisticile regionale ale Ministerului Sănătății.

Între timp, Ministerul Comerţului susține că a fost asigurată aprovizionarea cu alimentele de bază în regiunile izolate, iar Ministerul Energiei a transmis că gazul lichefiat şi combustibilul încep să fie furnizate.

Sâmbătă, agenția de știri EFE relata că blocajul informativ continuă, nu există internet, iar oamenii stau la cozi interminabile la bănci şi supermarketuri.

„Oamenii stau la coadă la bănci ca să scoată bani, deoarece nu se mai poate plăti cu cardul aproape nicăieri”, o citează EFE pe Zara, care locuieşte în capitala Nur-Sultan.

Cel mai mare val de proteste din Kazahstan a fost declanşat de furia populaţiei faţă de creşterea semnificativă a preţurilor la combustibil, dar s-a transformat într-o revoltă mai amplă împotriva guvernului autoritar.

Kazahstan, fostă republică sovietică ce se învecinează cu Rusia şi China, este o ţară bogată în ţiţei şi gaze naturale cu o populaţie de peste 18 milioane de locuitori.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: