Kazahstanul nu îi va extrăda în Rusia pe bărbații care fug de „mobilizarea lui Putin”
Full Article 2 minutes read

Kazahstanul nu îi va extrăda în Rusia pe bărbații care fug de „mobilizarea lui Putin”

Kazahstanul nu îi va extrăda în Rusia pe cei care evită mobilizarea, a declarat pe 27 septembrie ministrul Afacerilor Interne al Kazahstanului, Marat Akhmetzhanov. Potrivit acestuia, extrădarea persoanelor căutate între țări este reglementată prin acorduri reciproce. Iar căutarea cetățenilor ruși de către birourile militare de înregistrare și înrolare pentru extrădarea lor în patrie, nu are o bază legală.

De la începutul mobilizării, în Kazahstan au intrat aproape 100 de mii de ruși. Ei nu au nevoie de viză sau pașaport pentru a intra în Kazahstan.

După afluxul de migranți ruși, Ministerul Afacerilor Interne al Kazahstanului a propus ca pașaportul străin să fie obligatoriu pentru obținerea înregistrării rezidenței temporare în țară.
Președintele kazah Kassăm-Jomart Tokaev a declarat că nu există criză sau panică în țară din cauza afluxului de ruși, dar a calificat situația dificilă și a promis că va discuta cu autoritățile ruse.

Președintele rus Vladimir Putin va sosi în Kazahstan pe 14 octombrie, pentru summitul șefilor de stat CSI, care va avea loc la Nursultan.

„Cel mai important este că menținem acordul cu țările vecine. Nu vom pierde nimic din asta. În ultimele zile, mulți oameni din Rusia au venit la noi. Cei mai mulți dintre ei sunt nevoiți să plece din cauza situației actuale fără speranță. Noi trebuie să aibă grijă de ei și să le asigure securitatea. Aceasta este o problemă politică și umanitară. Am instruit guvernul să ia măsurile necesare”, a spus Tokaev.

Prim-ministrul Kazahstanului, Alikhan Smailov, a cerut asigurarea ordinii publice în legătură cu creșterea numărului de cetățeni ai Rusiei. În același timp, el solicitat stabilizarea pieței imobiliare, unde prețurile au crescut vertiginos în ultimele zile.

În același timp, el a menționat că sarcina inițială a guvernului este de a proteja interesele cetățenilor din Kazahstan.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: