Krasnoselski: Chișinăul se îndreaptă conștient spre escaladare, i-am trimis 8 scrisori Maiei Sandu
Full Article 3 minutes read

Krasnoselski: Chișinăul se îndreaptă conștient spre escaladare, i-am trimis 8 scrisori Maiei Sandu

Liderul nerecunoscut de la Tiraspol Vadim Krasnoselski a declarat într-un interviu pentru publicația periodică a legislativului Federației Ruse că autoritățile de la Chișinău și-ar dori escaladarea tensiunilor dintre cele două maluri ale Nistrului, încălcând acordurile și înăsprind controalele le frontieră pentru oficialii din regiunea transnistreană. Krasnoselski a mai spus că a expediat 8 scrisori în adresa președintei Maia Sandu, însă nu a primit niciun răspuns. Biroul politici de reintegrare a respins acuzațiile.

Krasnoselski susține că Chișinăul ar bloca procesul de reglementare a conflictului.

Nu există dorință de a soluționa problema, însă există dorință de a crea altele noi. La ziua de azi, Chișinăul a ieșit de facto din acordurile adoptate anterior. (…) Oficialii transnistreni sunt verificați suplimentar la frontiera moldovenească, sunt interogați și percheziționați. Pe 23 noiembrie a fost sabotat zborul ministrului de Interne al Transnistriei Vitalii Ignatiev. Este un caz fără precedent. Chișinăul merge conștient spre escaladare”, a spus Ignatiev.

Krasnoselski a mai spus că i-ar fi trimis 8 scrisori Maiei Sandu, însă toate ar fi fost ignorate. Chiar și, acesta ar fi gata de discuții „la orice nivel”.

Noi nu intenționăm să închidem ușile, mizăm pe reluarea și dezvoltarea dialogului cu Moldova, suntem pregătiți să avansăm în procesul de negocieri la orice nivel. Însă la ziua de astăzi lipsește venirea în întâmpinare. Eu personal am trimis 8 scrisori către președinta Moldovei Maia Sandu, însă toate au rămas fără răspuns. În aceste condiții, eu acord un rol important participanților internaționali la procesul de reglementare, care trebuie să facă uz de influența și autoritatea lor ca să disciplineze partea moldovenească și să îi readucă la dialog dintr-un blocaj care în mod clar durează de mult timp”, a adăugat Krasnoselski.

Contactați de NM, reprezentanții Biroului politici de reintegrare au respins acuzațiile lui Vadim Krasnoselski și au acuzat la rândul lor oficialii de la Tiraspol de „abordări provocatoare”.

În anul curent a fost menținută interacțiunea în formatele de dialog stabilite privind reglementarea transnistreană, având loc 8 reuniuni de lucru ale reprezentanților politici și 17 ședințe ale grupurilor de lucru sectoriale, iar comunicarea prin canalul de corespondență al oficiilor reprezentanților politici este asigurată zilnic. Autoritățile Republicii Moldova în mod constant întreprind acțiuni pozitive și de sprijin în privința cetățenilor săi din raioanele de est ale țării, în pofida abordărilor permanent confrontaționiste și provocatoare ale exponenților de la Tiraspol”, declară Biroul de reintegrare.

NM a solicitat un comentariu și din partea reprezentanților Președinției, cu privire la cele 8 scrisori invocate de liderul transnistrean, însă nu am primit un răspuns.

***

Amintim că, recent, autoritățile de facto de la Tiraspol au adresat scrisori către ONU și OSCE, în care au acuzat Chișinăul de „șantaj energetic și economic”. Tiraspolul solicită organizațiilor internaționale să influențeze conducerea Republicii Moldova și ca să înceapă negocierile cu Rusia și Ucraina pentru restabilirea aprovizionării cu gaz.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: