Krasnoselski, despre declarația Maiei Sandu: „Trupele de menținere a păcii cum au fost așa și vor rămâne” (VIDEO)
Full Article 3 minutes read

Krasnoselski, despre declarația Maiei Sandu: „Trupele de menținere a păcii cum au fost așa și vor rămâne” (VIDEO)

Liderul regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski susține că declarațiile președintei Maia Sandu, privind retragerea trupelor rusești de menținere a păcii din stânga Nistrului nu conțin nimic nou față de ce a declarat anterior și fostul șef al statului, Igor Dodon. În cadrul unei conferințe de presă din 25 decembrie, Krasnoselski a declarat că trupele rusești vor rămâne, în continuare, în Transnistria.

„Deocamdată nu reacționez aprins la declarațiile doamnei Sandu. Este una când faci numite declarații în timp ce ești în opoziție, chiar dacă ești ales. Și e altceva când o faci în calitate de președinte, sunt diferite niveluri de responsabilitate. Nu trebuie să tragem concluzii la ora actuală. Să se liniștească apele, să dobândească puterea de jure, iar atunci când președintele, nu opoziția, va lua anumite decizii, atunci vom vedea”, a comentat Vadim Krasnoselski.

Liderul transnistrean a subliniat că declarația Maiei Sandu privind retragerea trupelor rusești de menținere a păcii nu conțin nimic nou față de cele făcute, anterior, de către fostul președinte, Igor Dodon.

„Uneori, am senzația că atunci când un politician vrea să iasă în evidență, trebuie să vorbească despre trupele de menținere a păcii. Atunci toate posturile te vor cita, iar aceasta este o publicitate politică și nu contează din ce cont. Astfel, am sesizat dorința de a fi auzită. În principiu, nu a spus nimic nou doamna Sandu. Și dl Igor Nikolaevici Dodon spunea că, după reglementare, este necesară renunțarea a toate trupele străine. Sunt cuvintele lui. Doamna Sandu a spus un pic altfel, puțin mai dur”, a precizat Krasnoselski.

Vadim Krasnoselski a mai spus că, fără implicarea Rusiei, reglementarea transnistreană nu poate avea loc.

„Poziția noastră rămâne aceeași: fără Rusia e imposibil de soluționat și fără poporul transnistrean e imposibil de soluționat. Iar noi rămânem credincioși trupelor rusești de menținere a păcii, înțelegem cine a adus pace pe pământul nostru, ținem minte cum s-a întâmplat totul și nu avem îndoieli că, aici, trupele de menținere a păcii sunt garanții păcii pe acest pământ și pentru Transnistria și pentru Moldova. Trupele de menținere a păcii cum au fost așa și vor rămâne, iar cuvintele, cred eu, vor rămâne doar cuvinte, în mare parte”, a conchis Krasnoselski.

***

Reacția vine după ce, președinta aleasă a Moldovei Maia Sandu, a declarat în mai multe rânduri că militează împotriva federalizării țării și insistă asupra retragerii complete a militarilor ruși de pe teritoriul Transnistriei. În replică, membra Dumei de Stat responsabilă de afaceri externe Elena Panina a declarat că inițiativa nu va fi niciodată acceptată la Tiraspol, întrucât asta ar duce la „dezghețarea” conflictului transnistrean.

Iar senatorul rus, șeful comisiei pentru relații externe a Consiliului Federației Ruse, Constantin Kosaciov, i-a sugerat Maiei Sandu să facă în așa fel încât Chișinăul să își asume datoria pentru gaz a Transnistriei. În ponia sa, acest gest va contribui la restabilirea integrității teritoriale a Republicii Moldova mult mai mult decât declarațiile privind retragerea trupelor rusești.

La rândul său, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a declarat că pentru retragerea trupelor de menținere a păcii este necesară crearea unei anumite „ambianțe”

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: