La aproape 4 luni de la interzicerea panglicii Sf. Gheorghe, Curtea Constituțională a solicitat opinia Comisiei de la Veneția
Full Article 2 minutes read

La aproape 4 luni de la interzicerea panglicii Sf. Gheorghe, Curtea Constituțională a solicitat opinia Comisiei de la Veneția

Curtea Constituțională (CC) a solicitat Comisiei de la Veneția să-și expună opinia în legătură cu unele prevederi din legislație care sancționează utilizarea și expunerea în public a unor simboluri ale agresiunii militare ale Federației Ruse în Ucraina.

„Joi, 4 august 2022, Curtea Constituțională a solicitat de la Comisia de la Veneția emiterea unei opinii în legătură cu unele prevederi din articolul 1 din Legea privind contracararea activității extremiste și a articolului 3655 din Codul contravențional care sancționează: Confecționarea, vânzarea, răspândirea, deținerea în vederea răspândirii şi utilizarea în public a atributelor şi simbolurilor general cunoscute ce sunt utilizate în contextul unor acţiuni de agresiune militară, crime de război sau crime împotriva umanităţii, precum şi al propagandei sau glorificării acestor acţiuni”, se arată într-un comunicat al Curții Constituționale.

Potrivit Regulamentului procedurii Comisiei de la Veneția, membrii Comisiei nu pot participa la votarea opiniilor referitoare la statul care i-a desemnat sau ai cărui cetățeni sunt. În consecință, președinta CC, Domnica Manole, care este membru al Comisiei de la Veneția, nu va putea participa la votarea opiniei solicitate.

Amintim că din 20 aprilie, pe teritoriul Republicii Moldova este interzisă confecționarea, promovarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe și a literelor Z și V, utilizate drept semne distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina. Persoanele fizice care sfidează lege pot fi sancționate cu amendă de la 4500 la 9000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore.

În privința persoanelor cu funcție de răspundere poate fi aplicată amenda de la 9000 la 18 000 de lei și, respectiv, în privința persoanelor juridice amendă de la 18 000 la 30 000 de lei.  Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: