La Bălți și la Cahul vor fi construite două spitale regionale. Când ar putea demara lucrările
Full Article 2 minutes read

La Bălți și la Cahul vor fi construite două spitale regionale. Când ar putea demara lucrările

Autoritățile planifică ca în 2023 să demareze lucrările de proiectare, ulterior de construcție, a spitalului regional din Bălți. Cu privire la cel din Cahul, se menționează că la acest moment au fost identificate resurse financiare pentru elaborarea studiului de prefezabilitate a instituției. Declarații în acest sens au fost făcute de ministra Sănătății, Ala Nemerenco, pe 29 iunie.

„Prin intermediul acestor spitale noi, moderne, dotate cu echipamente de ultimă generație vom deconcentra serviciile medicale de înaltă performanță, astfel încât cetățenii să aibă acces la acestea – neurochirurgie, cardiochirurgie, chirurgie endovasculară, oncologie – nu doar în instituțiile din Chișinău”, a declarat ministra.

Studiul de prefezabilitate actualizat pentru spitalul regional din Bălți urmează să fie definitivat de expertul internațional, contractat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. CEB acoperă toate cheltuielile pentru elaborarea documentației în scopul inițierii lucrărilor de proiectare și construcție a spitalului.

Experții internaționali urmează să evalueze și cele două terenuri selectate pentru a fi construit spitalul.

„Ne propunem ca spre sfârșitul anului să fie gata toate documentele pentru spitalul regional din Bălți și să semnăm acordul de finanțare, astfel ca în 2023 să putem demara lucrările de proiectare, ulterior de construcție”, a menționat Nemerenco.

Ministra a mai anunțat că au fost identificate resurse financiare și pentru elaborarea studiului de prefezabilitate pentru spitalul regional din Cahul. Întocmirea studiului respectiv urmează să fie inițiată din contul grantului, în valoare de circa un milion de euro, oferit de Swedfund.

Despre construcția celor două spitale s-a cunoscut la început de an. Autoritățile menționau că spitalele vor oferi servicii medicale de înaltă performanță pentru circa 1,5 milioane de locuitori din regiunea de Nord și Sud a țării.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: