La Chișinău va fi deschis un laborator municipal de testare PCR: din ce bani va fi finanțat
Full Article 2 minutes read

La Chișinău va fi deschis un laborator municipal de testare PCR: din ce bani va fi finanțat

În cel mai scurt timp, în Chișinău va fi deschis un laborator municipal de testare PCR. Autoritățile, la acest moment, sunt la etapa de definitivare a laboratorului. Anunțul a fost făcut, în data de 17 ianuarie, de șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca, în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor Primăriei Chișinău. Sursa mai declară că laboratorul va fi finanțat din bugetul municipal.

„Suntem la etapa de definitivare a unui laborator municipal pentru teste PCR. Pregătim toate necesitățile tehnice. Pregătim specificațiile tehnice pentru echipamente. Municipiul Chișinău nu are un laborator pentru efectuarea unor asemenea teste, de aceea am dispus și credem că vom fi capabili, în cel mai scurt timp, să activăm un laborator municipal de teste PCR”, a menționat Gîlcă.

Șeful Direcției a mai precizat că laboratorul va fi finanțat din bugetul municipal.

La rândul său, primarul Ion Ceban a solicitat să fie efectuate calculele pentru deschiderea laboratorului, precum și pentru testarea cetățenilor.

„Haideți să vedem de calculele care sunt necesare în această privință și să vedem cum putem avansa. Eu sunt sigur că putem obține așa ca și în cazul testelor rapide un preț de 30 de ori, 20 ori, 10 ori, fie și 2 ori mai mic pentru populația din țară și pentru cei din municipiul Chișinău”, a conchis edilul.

***

De menționat că, recent, în cadrul laboratorului Centrului de Sănătate Publică din Edineț a fost deschis un nou Centru de testare COVID-19. Proiectul a fost realizat în scopul extinderii capacităților de diagnostic la nivel raional, se menționează, pe 14 ianuarie, într-un comunicat al Guvernului. Laboratorul prestează servicii pentru 16 instituții medico-sanitare din Edineț și raioanele adiacente. Acesta este dotat cu tehnică de calcul, frigidere, consumabile și reactive pentru implementarea metodei PCR. „Echipamentele în valoare totală de 95 mii de dolari SUA, vor asigura procesul de realizare a investigațiilor, evidența și stocarea bunurilor, inclusiv gestionarea deșeurilor rezultate din activitatea de laborator”, se arată în comunicat.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: