La mijlocul lunii februarie în Moldova începe prima etapă de vaccinare împotriva infecției COVID-19
Full Article 3 minutes read

La mijlocul lunii februarie în Moldova începe prima etapă de vaccinare împotriva infecției COVID-19

La mijlocul lunii februarie în Republica Moldova începe prima etapă de vaccinare împotriva infecției COVID-19. Primii vor fi imunizați medicii din prima linie de luptă cu pandemia. Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Tatiana Zatîc, spune că, pentru a stopa răspândirea virusului, este necesară imunizarea a 70% din populația țării, notează IPN.

Republica Moldova va recepționa primele doze de vaccin anti-COVID-19 la mijlocul lunii prin intermediul platformei COVAX, care oferă țării noastre 24 570 de doze de vaccin Pfizer și 264 000 doze de vaccin Astra Zeneca. Vaccinul va fi repartizat tuturor instituțiilor medicale din țară pentru imunizarea medicilor și personalului medical.

,,Vaccinul vine din start în condiții de lanț frig, ulterior va fi dislocat în frigiderele de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, apoi este transportat în instituțiile medicale în containere cu gheață uscată care asigură temperatura de -70 de grade. Vaccinul Pfizer de la momentul deschiderii poate fi păstrat la temperatura de +2-8 grade timp de 5 zile. Sunt niște condiții dure și asta impune organizarea unui proces foarte riguros, va trebui să fim extrem de disciplinați, ca la armată”, a declarat secretarul de stat de la ministerul Sănătății, Tatiana Zatîc în cadrul emisiunii ,,Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Tatiana Zatîc spune că persoanele care s-au vindecat de COVID-19 sunt eligibile pentru a fi imunizate, iar campania de imunizare va deveni una anuală.

,,Conform datelor OMS persoana care a avut COVID 19 are anticorpi pe o durată de 3-6 luni. Vaccinul oferă posibilitatea de a avea anticorpi pe o perioadă de cel puțin un an. Vom avea aceeași situație ca în cazul gripei sezoniere de vaccinare anuală. Obiectivul pe care și-l pune ministerul este de a vaccina 70% din populație, pentru a stopa pandemia”, a declarat Secretarul de stat al Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

În Republica Moldova vaccinul anti-COVID 19 este gratuit, iar, potrivit planului național de imunizare, vaccinarea se va desfășura în 3 etape. În prima etapă, vor fi imunizați medicii, personalul și beneficiarii sistemului de asistență socială. La etapa a doua, vor fi imunizate persoanele cu vârstă mai mare de 60 de ani și cu comorbidități. La etapa a treia, va fi imunizată populația generală indiferent de vârstă.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: