La sfat cu președintele. Maia Sandu a discutat cu 15 antreprenori care au revenit din diaspora
Full Article 3 minutes read

La sfat cu președintele. Maia Sandu a discutat cu 15 antreprenori care au revenit din diaspora

Președinta țării Maia Sandu a avut o discuție cu 15 antreprenori care, după mai mulți ani de străinătate, au revenit acasă și au deschis afaceri în Moldova. Șefa statului a dat asigurări că vor fi schimbate practicile care împiedică oamenii să-și dezvolte afacerile onest și a îndemnat moldovenii stabiliți în străinătate să revină în țară.

Cei 15 antreprenori care, după mai mulți ani de străinătate, au revenit acasă și au deschis afaceri în Moldova au reușit datorită investițiilor proprii, la care s-a adăugat ajutorul Programului PARE 1+1, sprijinit de stat.

„Oameni muncitori și dedicați, ei produc miere și cultivă struguri, fac biscuiți sau oferă servicii medicale, iar astfel creează locuri de muncă și dezvoltă comunitățile în care trăiesc. Lucrează onest, respectă legea și evită plățile informale. Le-am ascultat istoriile și am vorbit despre problemele cu care se confruntă, iar ei mi-au spus că cel mai greu le vine în relația cu statul, cu unele instituții publice care nu înțeleg rolul sectorului privat”, a relatat președinta țării.

Maia Sandu a menționat că vor fi înlăturate practicile care împiedică antreprenorii să-și dezvolte afacerile.

„I-am asigurat că vom schimba din temelie practicile care împiedică oamenii să-și dezvolte afacerile în mod onest – și acesta este mesajul meu pentru toți moldovenii care doresc să se întoarcă în țară și să-și clădească aici viitorul. Vă așteptăm acasă. Moldova are nevoie de voi, părinții și copiii voștri vă simt lipsa. Noi vom munci pentru a crea un mediu de afaceri prietenos cu businessul pentru toată lumea – și cei de acasă, și cei care se gândesc să revină la baștină. Vom extinde programele de sprijin pentru afacerile mici și mijlocii. Doar așa vom crește economia. Antreprenorii cu care am discutat au demonstrat că acest lucru este posibil, dar statul trebuie să le vină în ajutor”, a conchis președinta țării.

Elena Druță, consilier prezidențial responsabil de relații cu diaspora, a precizat că la discuție au participat Anastasia Pihut – Baran, care a vorbit despre tractoare și cereale și Ludmila Furtuna, care a povestit despre cum este să fii medic în Italia, iar apoi să revii și să deschizi un centru medical pentru tratamentul durerii.

Efun Cazac a vorbit despre cum este să ai 1200 de familii de albine și să te dezvolți, să crești, să participi la târguri specializate, iar Vasile Niculiță (EcoFarm Moldova) despre cum e să revii după 10 de ani de trai în Italia, cu ideea clară că vrei să faci permacultură. Viorel Drumov (Patiserie „Vivina”) a povestit despre cum este să deschizi o mică patiserie în apropiere de Căușeni, Nicolae Croitoru (Bucătării Croitoru), revenit din Milano, a relatat despre cum este să faci mobilă, dar și să treci toate plățile prin contabilitate, iar Igor Furtuna (Biscottini) a povestit despre cum este să faci biscuiți după rețete italiene, cu angajați locali.

„S-a vorbit despre cum este să activezi cu cecuri și facturi, despre cât e de importantă calitatea solului, a apelor și despre cum avem nevoie de păduri și de copaci meliferi, dar și de infrastructură. Ei au în minte imaginea unei țări mai bune și muncesc zi de zi pentru asta”, a menționat consilierul prezidențial.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: