La Tiraspol a avut loc o întrevedere între Serebrian şi Ignatiev. Discuțiile s-au axat pe aspecte din sfera transportului auto
Full Article 2 minutes read

La Tiraspol a avut loc o întrevedere între Serebrian şi Ignatiev. Discuțiile s-au axat pe aspecte din sfera transportului auto

Pe 18 februarie, la sediul Misiunii OSCE din or. Tiraspol, a avut loc întâlnirea de lucru a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului şi Tiraspolului, Oleg Serebrian şi Vitalii Ignatiev. La ședință au asistat reprezentanții participanților din cadrul formatului de negocieri „5+2”.

Negociatorii principali au exprimat disponibilitatea de a reactiva toate platformele de dialog existente (grupuri de lucru sectoriale, 1+1, 5+2) în vederea promovării interacțiunii constructive, căutării posibilităților tehnice de rezolvare a problemelor stringente și relansării activității experților de profil de pe ambele maluri ale Nistrului.

Discuțiile au fost concentrate pe aspecte din sfera transportului auto: necesitatea restabilirii potențialului de lucru deplin al punctelor de înmatriculare a mijloacelor de transport din stânga Nistrului, realizării prevederilor Deciziei protocolare din 24 aprilie 2018, depolitizării situației legate de reținerea unui lot de plăci cu simbolica neaprobată prin lege și conformării la deciziile adoptate de organele de drept competente, determinării modalității de luare la evidență a ambulanțelor special dotate pentru transportarea medicală asistată a pacienților cu urgențe medicale.

Reprezentantul politic de la Tiraspol s-a arătat dezinteresat de dezvoltarea inițiativei anterior discutate privind deschiderea unei linii de troleibuz pe ruta Bender-Varnița-Cartierul Nordic cu suportul financiar al donatorilor externi, menționând că un asemenea proiect poate fi realizat din contul resurselor prevăzute în acest sens la nivel local.

Reprezentantul politic de la Chișinău a abordat tema podului de la Gura Bâcului și necesitatea implementării integrale a angajamentelor anterior convenite, asigurării accesului rudelor și a cadrelor medicale calificate la cetățenii deținuți în locurile privative de libertate din regiunea transnistreană, depășirii dificultăților și eventualelor măsuri unilaterale în măsură să limiteze accesul proprietarilor/ persoanelor ce prelucrează terenurile agricole din raionul Dubăsari, amplasate după traseul Camenca-Tiraspol.

Pe aspecte ce vizează trecerea prin posturile vamale ale Republicii Moldova a diferitor mărfuri importate de către agenții economici din regiunea transnistreană s-a evidențiat că procedurile de resort urmează a fi parcurse cu respectarea cerințelor cadrului normativ în vigoare și după obținerea autorizațiilor de import emise de către autoritățile naționale competente.

Continuarea dialogului dintre reprezentanții politici se va asigura la o nouă întrevedere de lucru ce se va desfășura la finele săptămânii viitoare, la sediul Misiunii OSCE din or. Chișinău.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: