Laura Codruța Kövesi: Parchetul European va verifica cheltuirea fondurile europene în Republica Moldova
Full Article 5 minutes read

Laura Codruța Kövesi: Parchetul European va verifica cheltuirea fondurile europene în Republica Moldova

Parchetul European va verifica cum sunt cheltuite fondurile europene de preaderare destinate Republicii Moldova. O declarație în acest sens a fost făcută de procurorul-șef european, Laura Codruța Kövesi, aflată în vizită la Chișinău. Șefa Parchetului European a dat asigurări ca instituția va susține țara noastră în procesul de aderare la UE și va ajuta autoritățile în lupta cu corupția.

„Parchetul European sprijină autoritățile moldovene în drumul către aderare la UE, desigur în competențele pe care le avem. Am venit la Chișinău să stabilim niște contacte directe și pași concreți cum va arăta colaborarea noastră, pentru că acest statut de țară candidat va aduce foarte multe fonduri europene, iar preocuparea mea și a colegilor din Republica Moldova este că trebuie să fim foarte atenți ca aceste fonduri să fie cheltuite în mod corect. Acesta este motivul vizitii mele în Republica Moldova”, a declarat Laura Codruța Kövesi în cadrul unei ediții speciale de la postul public de televiziune, Moldova 1.

Potrivit procurorului șef european, colaborarea Republicii Moldova cu Parchetul European se va axa pe două paliere. Este vorba de sprijin în soluționarea dosarelor penale, care sunt de competența Parchetului European, cum ar fi fraudă cu fonduri europene sau fraudă cu TVA și, nu în ultimul rând, Moldova va beneficia de un schimb de expertiză din partea Parchetului European.

„Noi suntem într-o poziție unică. Avem o cunoaștere aprofundată a 22 de legislații diferite, din 22 de state membre. Dacă republica Moldova va avea nevoie de un sfat din această perspectivă: cum este organizat sistemul de justiție, care sunt perspectivele sau instrumentele de luptă împotriva corupției, Parchetul European poate să aibă un răspuns eficient la aceste întrebări”, a mai declarat Laura Codruța Kövesi.

Kövesi a comentat și angajamentul autorităților din Moldova în lupta cu corupția din țara noastră. „Lupta cu corupția nu este ceva ce poți să rezolvi în 2-3 luni și după să ei o vacanță și să pleci, să lași lucrurile neterminate. Este o luptă continuă, în care toată lumea trebuie să fie implicată. Toată societatea trebuie implicată. Trebuie să ai investigații eficiente, să ai condamnări, ca să ai dovadă că investigațiile tale sunt eficiente, să ai o educație anti-corupție”, a spus ea.

Întrebată cum ar putea Parchetul European ajuta autoritățile din Republica Moldova să investigheze mai eficient dosarele penale de rezonanță din țara noastră, cum ar fi cele în care figurează fostul politician Vlad Plahotniuc sau Ilan Șor, Laura Codruța Kövesi a refuzat să comenteze în particular cele două cazuri, însă a dat asigurări că Parchetul European va susține Republica Moldova în investigarea cazurilor de corupție sau fraudă cu fonduri europene.

„Practic dacă avem un caz pe care lucrăm în comun cu autoritățile din RM și aici mă refer: fraudă cu fonduri europene, fraudă cu TVA sau infracțiune de corupție, spălare de bani sau crimă organizată în legătură cu aceste fraude financiare, în măsura în care lucrăm în aceste dosare împreună, iar fraudele au fost comise după 2017, când începe competența Parchetului European, în acele situații putem concret să lucrăm cu colegii din Republica Moldova, să îi ajutăm în identificarea bunurilor care sunt sechestrate și sunt în afara țării. Totodată, putem să le oferim toate sfaturile juridice de care au nevoie. În măsura în care este un dosar pur național, în acel moment noi nu putem să intervenim, pentru că nu avem competențe de investigare a acestor fapte”, a conchis șefa Parchetului European.

***

De menționat că, șefa Parchetului European, Laura Codruța Kövesi, întreprinde o vizită în Republica Moldova. Procurorul european șef a avut întrevederi cu președinta Maia Sandu, cu prim-ministra Natalia Gavrilița, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, precum și cu procurori anticorupție. În cadrul vizitei sale, la Chișinău a fost semnat un acord de colaborare între Parchetul European și Procuratura Generală. Astfel, părțile au stabilit o cooperare strânsă în vederea protejării prin mijloace de investigare și urmărire penală a intereselor financiare ale Uniunii Europene și ale Republicii Moldova.

Laura Codruța Kövesi ocupă, din septembrie 2019, funcția de procuror-șef al Parchetului European, pe o perioadă de 7 ani. Din 2013 până în 9 iulie 2018, ea a ocupat funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România. Sub conducerea Laurei Kövesi, în calitate de șefă a DNA, procurorii români au descoperit cazuri grave de corupție, iar mai mulți demnitari au ajuns după gratii.

La data numirii, în 2006, Kövesi a fost prima femeie și cel mai tânăr procuror general din istoria României. Ea este, de asemenea, după decembrie 1989, singurul procuror general care și-a dus mandatul până la capăt.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: