Lavrov, reacție la acuzațiile Maiei Sandu: O intenție de a devia atenția de la eșecuri
Full Article 3 minutes read

Lavrov, reacție la acuzațiile Maiei Sandu: O intenție de a devia atenția de la eșecuri

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a comentat acuzațiile președintei Maia Sandu despre planul Rusiei de a înlătura regimul constituțional al Republicii Moldova de la putere. Potrivit lui, Autoritățile moldovenești folosesc retorica privind pregătirea unei lovituri de stat în țară pentru a distrage atenția populației de la eșecurile din plan politic intern. 

În timpul discursul său, susținut în plenul Dumei de Stat, ministrul a declarat că prin aceste declarații Chișinăul a vrut ”să devieze vina pentru eșecul politicilor sale socio-economice, care provoacă tot mai multe resentimente în societate”. Potrivit lui, tocmai în acest scop administrația Maiei Sandu raportează despre presupusele lovituri de stat pregătite de Rusia. De asemenea, el a amintit că majoritatea politicienilor din administrația moldovenească au cetățenie română, transmite rg.ru.

Serghei Lavrov a mai declarat că Occidentul și Ucraina ar fi exercitat presiuni asupra Moldovei pentru a submina poziția Rusiei în problema reglementării transnistrene. Oficialul a menționat că Occidentul și Ucraina ar sugera Chișinăul să ceară retragerea trupelor rusești de menținere a păcii din regiune.

Amintim că Rusia respinge categoric informațiile făcute publice de către președinta Republicii Moldova Maia Sandu, cu privire la un plan de destabilizare a situației politice, prin intermediul unor diversioniști, inclusiv din Rusia. Declarația a fost publicată pe 14 februarie, din numele purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova.

„Astfel de declarații sunt absolut nejustificate și lipsite de dovezi. Sunt construite în stilul manevrelor clasice, pe care le utilizează deseori SUA, alte țări Occidentale și Ucraina. Mai întâi să acuzi, făcând trimitere la presupuse informații secrete, care nu pot fi verificate, iar apoi să le folosești pentru a justifica propriile acțiuni ilegale”, se arată în mesaj.

Amintim că președinta Republicii Moldova Maia Sandu a vorbit în cadrul unui briefing despre planurile Federației Ruse de destabilizare a Republicii Moldova și cum acționează instituțiile statului în vederea asigurării securității țării. Șefa statului a spus că au fost recepționate documente de la partenerii noștri ucraineni, care presupun organizarea mai multor activități subversive.

Șefa statului a mai spus că „planul pentru perioada următoare presupune diversiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici”.

Președinta Maia Sandu a dat asigurări că instituțiile statului lucrează la prevenirea acestor provocări și că situația este ținută sub control. Totodată, a solicitat tuturor instituțiilor statului să dea dovadă de vigilență maximă.

Inițial, despre planul de destabilizare a Republicii Moldova a vorbit președintele Ucrainei Vladimir Zelenski, fapt despre care a informat-o pe Maia Sandu. 

Ulterior, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a confirmat recepționarea informațiilor respective de la partenerii ucraineni.

 


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: