„Le voi acorda tot sprijinul, dar voi fi și un mare critic”. Dodon promite să fie cu ochii pe activitatea executivului
Full Article 3 minutes read

„Le voi acorda tot sprijinul, dar voi fi și un mare critic”. Dodon promite să fie cu ochii pe activitatea executivului

Președintele Igor Dodon susține că va susține activitatea noului cabinet de miniștri, însă va fi un mare „critic și adversar”, dacă nu vor fi înregistrate rezultatele așteptate. Declarația a fost făcută astăzi, 14 noiembrie, într-o postare pe pagina de facebook a șefului statului. 

„Am înaintat noului cabinet de miniștri o foaie de parcurs în baza căreia sper să resimțim cît mai curînd schimbări în bine”, a precizat Igor Dodon.

În discursul din timpul depunerii jurământului de către noii miniștri, Igor Dodon a enumerat opt probleme pe care le consideră prioritare.

Acesta a vorbit despre creșterea salariilor și a pensiilor și a îndemnat executivul să găsească o soluție pentru o creștere treptată a veniturilor și protejarea categoriilor social dezavantajate. De asemenea, acesta a sugerat indexarea de două ori pe an a pensiilor.

De asemenea, Igor Dodon a îndemnat miniștrii să atragă atenția asupra tarifurilor și prețurilor. „Aici mă refer la desființarea monopolurilor, care duc la formarea abuzivă a prețurilor, stoparea contrabandei și altor fenomene pe marginea cărora urmează să colaborați și cu instituțiile de drept”, a explicat Igor Dodon.

Totodată, șeful statului a vorbit și despre creșterea criminalității. Acesta a spus că fostul ministru de Interne ar fi creat haos în acest domeniu. „Din cauza modului deficitar în care a fost gestionată activitatea Ministerului Afacerilor Interne avem un haos pe segmentul siguranței cetățenilor. Și nu polițiștii sunt de vina, dar modul în care le-a fost organizată activitatea și administrată instituția. Domnule ministru de interne, știu ca în MAI sunt oameni capabili și ei așteaptă un ministru care să-și îndeplinească atribuțiile profesionist, nu un show man cum au avut în aceste luni.”, a declarat președintele țării.

Igor Dodon a vorbit și despre domeniul justiției și a precizat că este una dintre cele mai dificile sarcini: „Vă solicit ca de urgență să revizuiți proiectul de reformare a justiției, în strictă conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția. Totodată, vă rog pe toți cei din guvern sa învățați din greșelile comise în aceste 5 luni și să nu mai avem astfel de erori în organizarea concursurilor pentru funcții important”, s-a adresat Dodon ministrului Justiției.

Președintele Republicii Moldova a făcut apel la ministrul Educației și Sănătății, de a nu repeta greșelile altor guverne „care închideau abuziv școli și spitale”.

Igor Dodon a mai solicitat inițierea procesului de construcție și reparație a drumurilor și eliminarea evaziunilor fiscale și a schemelor frauduloase din economie.

La final, șeful statului a îndemnat guvernul să promoveze o politică externă echilibrată și eficientă.

Amintim că astăzi a fost învestit un nou guvern, în frunte cu fostul consilier prezidențial, Ion Chicu. Pentru acesta au votat 62 de deputați din PSRM și PDM.