Lecții despre combaterea discriminării în garnizoane. Ministrul Apărării avertizează cu „sancțiuni dure” în cazul abaterilor
Full Article 3 minutes read

Lecții despre combaterea discriminării în garnizoane. Ministrul Apărării avertizează cu „sancțiuni dure” în cazul abaterilor

În garnizoanele din Republica Moldova se vor desfășura acțiuni educative la capitolul respectării drepturilor omului și combaterii discriminării, care vor fi efectuate de către experți din cadrul societății civile. Totodată, ministrul Apărării Anatolie Nosatîi a anunțat că se va verifica în mod regulat și minuțios starea lucrurilor în unități, iar cei vinovați de neregulile depistate „vor fi sancționați dur”. Reacția vine în urma scandalului care a izbucnit în jurul soldatului în termen Marin Pavlescu, care susține că a fost maltratat pentru că este homosexual, dar și după fuga recentă din unitate a doi militari.

Ministrul Apărării Anatolie Nosatîi a desfășurat o ședință de bilanț cu comandanții unităților din toate garnizoanele. Oficialul a reiterat importanța monitorizării stricte a respectării obligațiunilor de serviciu, regulamentelor militare, dar şi a modului în care sunt raportate şi investigate cazurile de încălcare a disciplinei în rândul militarilor în termen și pe contract.

Oficialul a remarcat că, în ultimele luni, a efectuat vizite inopinate în toate unitățile militare și în unele Centre militar-teritoriale, unde au fost depistate mai multe probleme.

Am discutat cu soldații, sergenții și ofițerii, dar și cu angajații civili. Am examinat condiţiile de trai, nivelul de asigurare medicală și cu echipament, dar şi nivelul de implicare a comandanților de diferit nivel în prevenirea și combaterea relațiilor neregulamentare și menținerea disciplinei militare. În acest sens, am dispus intensificarea măsurilor instructiv-educative la capitolul respectării drepturilor omului și combaterii discriminării cu militarii în termen și pe contract, iar pentru o mai mare transparenţă și rezultate mai eficiente, am decis ca la aceste activități să fie implicați inclusiv specialiști din cadrul societății civile”, a declarat Nosatîi.

De altfel, potrivit conducerii Ministerului Apărării, în unele unități din garnizoanele Bălți, Cahul și Chișinău, astfel de ședințe au avut loc deja. Acestea vor continua pe parcursul anului cu participarea întregului efectiv al Armatei Naționale.

Totodată, comisii speciale din cadrul Inspectoratului Militar vor verifica în mod regulat și minuțios starea lucrurilor în unități, iar cei vinovați de neregulile depistate vor fi sancționați dur. Nu voi tolera niciun caz de abatere de la disciplină în Armata Națională”, le-a spus ministrul Apărării comandanților de unități.

Comandantul Armatei Naționale, colonel Eduard Ohladciuc, a vorbit și despre încorporarea în serviciul militar în termen. Acesta le-a solicitat comandanților de CMT-uri să monitorizeze strict și să gestioneze la cel mai înalt nivel procesul de selectare de către comisiile medico-militare din teritoriu a tinerilor. Totodată, comandantul Armatei Naționale a evidențiat rolul crucial al psihologilor și juriștilor din garnizoane în comunicarea cu recruții odată cu repartizarea acestora în unitățile militare, pentru prevenirea unor situații neprevăzute în colectiv.

***

Amintim că Ministerul Apărării a inițiat o anchetă internă după ce maiorul Petru Corciun i-a cerut soldatului în termen Marin Pavlescu să demonstreze prin fotografii sau cu ajutorul unui certificat medical că este homosexual. Conducerea instituției a dat asigurări că respinge orice formă de discriminare în cadrul structurilor sale, precum și orice ingerință în viața privată a militarilor.

De asemenea, doi soldați din cadrul Brigăzii nr.2 Infanterie Motorizată „Ștefan cel Mare” au părăsit fără permisiune unitatea. Peste câteva zile, aceștia au fost găsiți.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: