Viitorul procuror general ar putea fi selectat de premier. Va aproba parlamentul decizia guvernului?
Full Article 2 minutes read

Viitorul procuror general ar putea fi selectat de premier. Va aproba parlamentul decizia guvernului?

Candidații la funcția de procuror general ar putea fi numiți de către prim-ministru. Guvernul a modificat astăzi, 6 noiembrie, legea procuraturii, prin asumarea răspunderii în fața parlamentului. În conformitate cu noile prevederi, premierul va înainta cel puțin doi candidați către Consiliul Superior al Procurorilor. Ulterior, CSP va selecta un singur pretendent, care va trebui aprobat de șeful statului.

Legea mai prevede că procedura de revocare a procurorului se va face la sesizarea ministrului justiției, a prim-ministrului sau a președintelui. Ei vor putea crea o comisie de evaluare a procurorului general, din care vor face parte un fost procuror sau judecător, un expert internațional și un reprezentant al societății civile, toți cu o experiență în domeniu de minimum 10 ani și cu o reputație ireproșabilă.

„Eu sunt gata să îmi asum această răspundere politică pentru a identifica lista candidaților la funcția de procuror general care să fie înaintată CSP-ului, candidați în care să am încredere, în care să avem încredere că sunt oameni onești, care vor lucra doar pentru cetățeni, în conformitate cu legea”, a argumentat Maia Sandu în cadrul ședinței.

Premierul a avut un mesaj și pentru procurori. „Știu că mulți dintre dumneavoastră ați fost nevoiți să lucrați într-un sistem putred, cu acoperire politică, executând comenzi de sus. Înțeleg că, de multe ori, nu ați avut de ales, că ați rezistat cum ați putut. Noi nu vrem să ne răzbunăm. Dimpotrivă. Noi vrem ca dumneavoastră să puteți lucra liber. Să vă asigurăm condiții ca să puteți face dreptate oamenilor”, a declarat Maia Sandu.

Potrivit legii, dacă în termen de 3 zile nu se înregistrează o moțiune de cenzură în parlament, proiectul devine lege și intră în vigoare. Dacă se înregistrează moțiunea de de cenzură, aceasta trebuie dezbătută în legislativ. În cazul în care moțiunea de cenzură este susținută de cel puțin 51 de deputați, guvernul este demis.

Deputatul PSRM, Vasile Bolea, a declarat că PSRM va veni curând cu o reacție la decizia guvernului.

Menționăm că deputații socialiști cer demisia ministrului Justiției după ce au fost anulate rezultatele concursului pentru funcția de procuror general.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: