Letonia reintroduce serviciul militar obligatoriu
Full Article 2 minutes read

Letonia reintroduce serviciul militar obligatoriu

Ministrul leton al Apărării Artis Pabriks a anunțat marți reintroducerea serviciului militar obligatoriu pe fondul tensiunilor crescânde cu Rusia vecină şi a războiului din Ucraina, transmite miercuri AFP, citat de Agerpres.

„Actualul sistem militar al Letoniei şi-a atins limitele. În același timp, nu avem niciun motiv să credem că Rusia își va schimba comportamentul”, a declarat Pabriks reporterilor.

Letonia a renunțat la serviciul militar obligatoriu după aderarea la NATO. Din 2007, armata acestei țări baltice membră a Uniunii Europene este formată din militari de carieră şi voluntari ai Gărzii Naționale care servesc în infanterie cu jumătate de normă în timpul weekendului.

O țara cu mai puțin de două milioane de locuitori care se învecinează cu Belarus şi Rusia, Letonia are în prezent doar 7.500 de soldați în serviciu activ şi membri ai Gărzii Naționale, sprijiniți de 1.500 de soldați NATO.

Conform ministrului leton al Apărării, serviciul militar obligatoriu, care va viza doar bărbații, va fi reintrodus în 2023.

Gatis Priede, membru al Gărzii Naționale, a salutat decizia drept „cea mai bună veste”, apreciind că ea ar fi trebuit adoptată în momentul anexării Peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014.

„Este cel mai bun lucru de făcut: să antrenăm mai mulți rezerviști pentru armata noastră şi pentru întreaga forță NATO, care încă lipsește foarte mult în regiunea Europei de Nord şi a Mării Baltice”, a declarat el pentru AFP.

Artis Pabriks a anunțat, de asemenea, un proiect de construire a unei baze militare în apropierea orașului Jekabpils, din sud-estul Letoniei, care va fi mai aproape de granița cu Rusia decât actuala bază de la Adazi.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: