Lituania interzice panglica Sf. Gheorghe și folosirea simbolurilor Z și V
Full Article 2 minutes read

Lituania interzice panglica Sf. Gheorghe și folosirea simbolurilor Z și V

Parlamentul Lituaniei a votat interzicerea panglicii Sfântul Gheorghe, precum și simbolurile Z și V pe care trupele ruse le folosesc în timpul invaziei în Ucraina. Potrivit Delfi, pentru încălcarea interdicției amenda pentru persoanele fizice va fi de până la 700 de euro, iar pentru persoanele juridice – până la 1 200 de euro. 

„Modificările acestei legi sunt necesare pentru securitatea noastră, dacă vrem să evităm o soartă precum o are Ucraina și să acționăm preventiv propagandei ruse”, a spus unul din inițiatorii amendamentelor.

Modificările vor intra în vigoare după ce vor fi semnate de președintele lituanian.

Pentru încălcarea interdicției, amenda pentru persoanele fizice va fi de până la 700 de euro, iar pentru persoanele juridice – până la 1 200 de euro. În cazul încălcării repetate, cuantumul maxim al amenzii va fi de până la 900 de euro și 1 500 de euro.

De menționat că, și în Moldova au fost interzise semnele care promovează războiul, inclusiv panglica Sfântului Gheorghe. Pe 19 aprilie, președinta țării Maia Sandu a promulgat legea care prevede interzicerea simbolurilor.

Potrivit amendamentului, încălcarea interdicției se va pedepsi cu amenzi de până la 9 000 de lei pentru persoane fizice sau zeci de ore de muncă în folosul comunității și cu amenzi de până la 18 000 mii lei pentru persoane juridice.

NewsMaker vrea să afle care este opinia voastră față interzicerea acestor simboluri. Vă puteți expune opinia prin vot AICI.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: