LIVE Adunarea Populară a Găgăuziei discută despre utilizarea panglicii Sf. Gheorghe pe teritoriul regiunii 
Full Article 2 minutes read

LIVE Adunarea Populară a Găgăuziei discută despre utilizarea panglicii Sf. Gheorghe pe teritoriul regiunii 

Adunarea Populară a Găgăuziei discută proiectul de rezoluție „Cu privire la aprobarea Regulamentului de organizare și desfășurare a campaniei „Panglica Sf. Gheorghe” pe teritoriul UTA Găgăuzia” și despre proiectul de lege „Cu privire la utilizarea simbolurilor Victoriei pe teritoriul Găgăuziei”. 

Amintim că pe 14 aprilie, Parlamentul Republicii Moldova a votat în lectura finală proiectul cu privire la interzicerea însemnelor războiului, inclusiv panglica Sfântului Gheorghe.

„Printre modificări sunt și cele ce vizează interzicerea utilizării semnelor folosite la propagarea războiului, precum literele Z, V, panglica bicoloră, dar și altele care ar putea fi folosite pentru propaganda războiului. Sunt câteva prevederi din lege care vor intra în vigoare peste 3 luni. Însă acele ce țin de interzicerea semnelor menționate mai sus intră în vigoare la momentul publicării în monitorul oficial”, a precizat președinta Comisiei juridice Olesea Stamate.

Pe 19 aprilie, președinta țării Maia Sandu a anunțat că a promulgat legea care prevede interzicerea simbolurilor. Șefa statului a subliniat că nu este interzisă celebrarea zilei de 9 mai.

„Războiul începe prin cuvinte grele aduse vecinului și se termină prin bombardamente și masacre. Iată de ce este important și avem datoria să păstrăm buna înțelegere între oameni. De aceea nu putem accepta folosirea în țara noastră a simbolurilor care înfățișează, reprezintă sau sprijină invazia rusă în Ucraina. Simbolurile își schimbă sensul în funcție de realități. Acestea nu se referă la războiul de acum 77 de ani, ci la războiul de azi, din Ucraina”, a argumentat Maia Sandu.

Potrivit legii, încălcarea interdicției se va pedepsi cu amenzi de până la 9 000 de lei pentru persoane fizice sau zeci de ore de muncă în folosul comunității și cu amenzi de până la 18 000 mii lei pentru persoane juridice.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: