VIDEO Natalia Gavrilița: Am primit o scrisoare de la Gazprom. Există riscul real să fie sistate livrările de gaz natural
Full Article 3 minutes read

VIDEO Natalia Gavrilița: Am primit o scrisoare de la Gazprom. Există riscul real să fie sistate livrările de gaz natural

Premierul țării Natalia Gavrilița și vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, susțin o conferință de presă pe subiectul situației pe piața energetică. 

„Ieri, compania Gazprom a trimis o scrisoare oficială către SA Moldovagaz, prin care anunță intenția de a sista livrarea de gaze naturale către R. Moldova în cazul neachitării integrale a consumului curent până la 20 ianuarie. Cu alte cuvinte, avem o scrisoare oficială prin care suntem înștiințați că există riscul real să fie sistate livrările de gaz natural”, a anunțat premierul țării.

Guvernul consideră că există un risc real pentru securitatea energetică a țării.

„Anunț că azi, la 13:00, se va întruni Comisia pentru Situații Excepționale. Va analiza situația creată pe piața gazelor naturale. Ulterior, la 15:00, va avea loc ședința Guvernului. După aceasta vom organiza o conferință de presă și vom informa despre deciziile luate. Vom răspunde la toate întrebările. Poziția mea va fi de a solicita Parlamentului instituirea stării de urgență în domeniul energetic. În acest scenariu, mâine voi merge la Parlament”, a explicat Gavrilița.

Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a precizat că situația creată nu este o consecință a „inacțiunilor Guvernului”, ci a relațiilor comerciale dintre Gazprom și Moldovagaz.

„Conform contractului, Moldovagaz urma să achite integral costul consumului pentru decembrie până pe 20 ianuarie. Pe 14 ianuarie, această obligație a fost realizată. Costul pentru luna decembrie a fost achitat integral. Suplimentar, până pe 20 ianuarie, Moldovagaz trebuie să achite avansul pentru ianuarie, în raport de 50% – circa $63 mln. Este important să menționăm că este un avans în luna curentă. Din suma de $63 mln, Moldovagaz va reuși să achite $38 mln până mâine. Diferența neachitată, prognozată la ziua de mâine este de $25 mln”, a declarat vicepremierul.

Spînu a menționat că tariful actual pentru gaz nu acoperă costul gazului din luna ianuarie. În rezultat, s-a format diferența de $25 mln, iar Gazprom nu a reușit să obțină de la Gazprom amânarea plăților și nici creditarea de la bănci.

„Acționarul majoritar al Moldovagaz nu a reușit să-și susțină propria companie, pentru a depăși această situație. Aceasta este clar o schimbare de atitudine față de anii precedenți, care nu ajută în niciun fel. Ne-am pomenit cu riscul real de sistare a livrărilor”, a mai spus vicepremierul.

În ajun, șefa Guvernului a anunțat compensații mai mari la facturile pentru agentul termic, nu și pentru gaz.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: