LIVE Parlamentul s-a convocat în ședință extraordinară. Instituirea stării de urgență în sectorul energetic, pe agendă
Full Article 3 minutes read

LIVE Parlamentul s-a convocat în ședință extraordinară. Instituirea stării de urgență în sectorul energetic, pe agendă

Parlamentul s-a convocat, joi, 20 ianuarie, în sesiune extraordinară. Proiectul ordinii de zi a sesiunii include proiectul de Hotărâre cu privire la declararea stării de urgență în domeniul energetic pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Astfel, Guvernul va cere Parlamentului să instituie stare de urgență în domeniul energetic pentru o perioadă de 60 de zile.

Potrivit prim-ministrei, după adoptarea de către Parlament a instituirii stării excepționale pe piața gazelor naturale, pentru a evita riscurile sistării gazelor naturale, Guvernul propune amânarea achitării TVA și plata în avans de către Guvern a compensațiilor la factura de gaz.

Pe perioada stării de urgenţă, Comisia pentru Situaţii Excepţionale va emite dispoziţii în vederea punerii în executare a următoarelor măsuri:

– dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de gaze naturale și a altor resurse energetice;

– adoptarea deciziilor necesare în scopul asigurării unor acțiuni rapide de asigurare cu gaze naturale, inclusiv prin derogare de la prevederile normative.

Amintim că, pe 18 ianuarie, compania Gazprom a trimis o scrisoare oficială către SA Moldovagaz, prin care a anunțat intenția de a sista livrarea de gaze naturale către R. Moldova în cazul neachitării integrale a consumului curent până la 20 ianuarie.

Companiei Moldovagaz îi lipsește suma de $25 mln pentru a achita integral avansul către Gazprom, întrucât, în luna ianuarie, prețul de achiziție a gazului pentru Moldova constituie $647, în timp ce consumatorii achită facturile la un preț de achiziție de $450.

Deputatul PAS Radu Marian a remarcat că atitudinea Gazpromului „s-a schimbat subit” față de Moldova. Acesta a menționat că, în perioada 2011-2015, Moldovagaz a acumulat peste $400 mln devieri negative (diferența dintre prețul de achiziție al gazului și tarifele plătite de cetățeni).

Iar Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a precizat că situația creată „nu este o consecință a inacțiunilor Guvernului, ci a relațiilor comerciale dintre Gazprom și Moldovagaz”. Acesta a mai recamrcat că Moldovagaz nu a reușit să obțină de la Gazprom amânarea plăților și nici creditarea de la bănci.

„Acționarul majoritar al Moldovagaz nu a reușit să-și susțină propria companie, pentru a depăși această situație. Aceasta este clar o schimbare de atitudine față de anii precedenți, care nu ajută în niciun fel. Ne-am pomenit cu riscul real de sistare a livrărilor”, a mai spus vicepremierul.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat că livrarea gazului în Republica Moldova de către compania Gazprom este un subiect pur comercial, nicidecum politic.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: