Live Text/ A șasea zi de război în Ucraina 
Full Article 10 minutes read

Live Text/ A șasea zi de război în Ucraina 

S-au împlinit șase zile de când Rusia a început invazia în Ucraina. Uniunea Europeană și Statele Unite continuă să înăsprească restricțiile asupra Federației Ruse. Totodată, ieri, 28 februarie, a avut loc prima rundă de negocieri între Ucraina și Rusia. Părțile s-au înțeles cu privire la o nouă întrevedere. NM relatează cele mai noi și importante informații. 

*reîncărcați periodic pagina pentru informații actualizate.

20:57 Ambasadorul Ucrainei în Georgia a fost rechemat la Kiev. De vină este poziția Guvernului de la Tbilisi față de Ucraina.

20:53 Zelenski a anunțat condiția pentru continuarea negocierilor cu Rusia

„Ar trebui pentru început să înceteze bombardamentul oamenilor și abia apoi să se așeze la masa de negocieri”, a spus președintele Ucrainei.

20:33 De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în adăposturi au venit pe lume 6 copii, potrivit spekter.press.

20:23 BMW sistează producerea automobilelor în Kaliningrad și va înceta să audcă mașini pe piața rusească, scrie The Wall Street Journal.

19:41 Procuratura Generală a Rusiei solicită blocarea în Federația Rusă a instituțiilor de presă „Dojdi” și „Eho Moskvi”.

19.20 La Sankt Petersburg se desfășoară cea de-a șase manifestație împotriva agresiunii Rusiei în Ucraina. Potrivit presei ruse, au fost deja reținuți circa 30 de oameni. UPDATE Potrivit noilor informații, sunt deja 90 de persoane reținute.

19:15 Dolarul american pe piața Forex a ajuns să fie comercializat cu 117 ruble (circa 21,36 lei) ceea ce constituie un maxim istoric, potrivit TASS.

18:36 În rezultatul atacului a două rachete asupra unui turn de retransmisie din Kiev au murit 5 oameni. Alți 5 sunt răniți.

18:34 Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care este condamnată agresiunea Rusiei în Ucraina. Aceasta prevede noi sancțiuni față de regimul de la Moscova, dar și recomandarea ca Ucrainei să îi fie acordat statutul de „țară-candidat la aderarea la UE”.

17:37 Alexandr Lukașenko a demonstrat Consiliului de Securitate de la Minsk harta Belarusului, Ucrainei și Rusiei. Pe aceasta apar anumite săgeți de culoare roșie. Unul dintre teritoriile indicate este regiunea transnistreană a Republicii Moldova. 

Liderul de la Minsk nu a precizat despre ce fel de hartă este vorba. Jurnaliștii belaruși preuspun că este vorba despre direcția de atac a armatei ruse pe teritoriul Ucrainei.

Live Text/ A șasea zi de război în Ucraina 

screenshot/NM

17:09 În Piața Marii Adunări Naționale din centrul Chișinăului se desfășoară o acțiune în sprijinul poporului ucrainean.

16:56 Între timp, în fața Parlamentului European se desfășoară o manifestație în susținerea Ucrainei.

Live Text/ A șasea zi de război în Ucraina 

screenshot

Live Text/ A șasea zi de război în Ucraina 

screenshot

16:50 Doi europarlamentari români – Siegfried Mureșan și Dacian Cioloș au cerut Uniunii Europene să accepte aderarea Republicii Moldova, alături de Ucraina. Declarațiile au fost făcute în cadrul ședinței din 1 martie a Parlamentului European, consacrată războiului din Ucraina și agresiunea Rusiei.

16:03 „Cea mai bună decizie pe care o poate adopta în prezent UE este acceptarea aderării Ucrainei în componența sa. Pur și simplu să facă Ucraina membru UE cu drepturi depline. Vremurile istorice necesită decizii mari și istorice, care pot schimba evoluția evenimentelor”, a scris pe Twitter ministrul de Externe al Ucrainei.

 

Live Text/ A șasea zi de război în Ucraina 

Twitter

15:40 Ministerul rus al Apărării avertizează că va ataca „obiectivele Centrului de Securitate al Ucrainei” și al celui de-al 72-lea centru pentru operațiuni speciale din Kiev pentru „combaterea atacurilor informaționale asupra Rusiei”.

Locuitorii Kievului care își au casele în apropierea nodurilor de retransmisiune sunt îndemnați să își părăsească locuințele.

15:20 Roskomnadzor cere încetarea imediată a „discriminării presei ruse” de pe teritoriul Europei, după ce YouTube a blocat mai multe canale rusești, inclusiv instituția de presă finanțată de stat, Russia Today, dar și Sputnik din întreaga Europă, inclusiv din Marea Britanie.

15:17 Ministrul de Externe al Rusiei Serghei Lavrov a fost lăsat să vorbească singur în timpul ședinței Consiliului ONU pentru drepturile omului. Diplomații pur și simplu i-au întors spatele.

Live Text/ A șasea zi de război în Ucraina 

UNIAN

14:49 Agenția belarusă Belta anunță că a doua rundă de negocieri cu privire la războiul din Ucraina se va desfășura pe 2 martie.

14:30 Discursul liderului de la Kiev din timpul ședinței Parlamentului European

14:00 Speakerul Radei Supreme de la Kiev Ruslan Stefanciuk a ținut un discurs în Parlamentul European în timp ce, pe fundal, erau difuzate imagini din timpul luptelor.

Live Text/ A șasea zi de război în Ucraina 

screenshot

13:56 Parlamentul European s-a întrunit în ședință. Zelenski a susținut un discurs, în care a vorbit despre atacul din Harkov, soldat cu cel puțin 10 morți și 20 de răniți. Europarlamentarii l-au aplaudat în picioare pe Zelenski.

13:34 Ungaria susține aderarea Ucrainei la UE în regim de urgență.

13:19 Marea Britanie respinge apelul lui Zelenski de a impune o zonă de excludere aeriană în Ucraina, deoarece „ar însemna doborârea avioanelor ruseşti”

Boris Johnson, premierul Marii Britanii:

– Pot să afirm cu sinceritate: Marea Britanie nu poate să asigure o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, întrucât acest lucru va duce la o confruntare directă cu Rusia;

– Europa trebuie să renunțe la petrolul și gazul din Rusia, în pofida faptului că măsurile sunt „dureroase”:

– Marea Britanie examinează posibilitatea inițierii excluderii Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

13:07

Secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a comentat pentru prima oară cererea Kievului privind aderarea Ucrainei la UE: nu este un bloc militar-politic, de aceea subiectul nu este inclus în domeniul de securitate strategică (citat RIA Novosti).

Alte declarații ale lui Peskov:

  • Rusia continuă să îl recunoască pe Vladimir Zelenski în calitate de președinte legitim al Ucrainei;
  • Discuția directă dintre Zelenski și Putin deocamdată nu se planifică;
  • Operațiunea specială desfășurată de Rusia în Ucraina are scopul de a savla oamenii, de a „demilitariza și denazifica” țara

12:34 Imagini care vă pot afecta emoțional

Kupeansk, Ucraina. Oamenii au încercat să oprească o mașină în care se presupune că se aflau militari ruși. Orașul se află în prezent sub ocupația trupelor din Rusia.

12:28 Băncile rusești, vizate de sancțiuni, nu vor putea elibera carduri noi de tip Visa sau Mastercard

Live Text/ A șasea zi de război în Ucraina 

Telegram

12:12 Premii pentru soldați uciși

Primarul orașului Cernigău a anunțat remunerări bănești pentru „distrugerea dușmanului”.

Ucrainenii vor primi $300 pentru „un dușman ucis sau luat ostatic”, 250 mii de grivne (circa 7 400 euro) pentru distrugerea unui tanc, 200 mii de grivne (circa 6000 euro) pentru o mașină de luptă a infanteriei și 150 mii de euro (circa 4400 euro) pentru o blindată.

12:02 Rachete – da, soldați – nu

Lukașenko susține că țara sa nu este implicată în războiul din Ucraina. Cu toate acestea, liderul de la Minsk a confirmat că în Belarus sunt pregătite sistemele de apărare antiaeriană și că din țara sa au fost lansate rachete în Ucraina.

În același timp, presa din Ucraina susține că trupe belaruse au ajuns în regiunea Cernihiv.

11:39 

Finlanda examinează aderarea la NATO

Parlaentul Finlandei va dezbate propunerea privind aderarea țării la NATO. De cealaltă parte, conducerea Alianței Nord-Atlantice a declarat că, în cazul unei solicitări, Finlanda poate fi acceptată în decurs de 24 de ore de la adoptarea deciziei în legislativ.

De menționat că Finlanda are frontieră comună cu Rusia pe un segment de 1340 km.

11:31

Imagini din Herson

11:19

Șeful administrației regional din Herson anunță că în jurul Hersonului circulă tehnica militară rusească, relatează Ukrainskaya Pravda.

 

11:13

Ministerul rus al Apărării a propus acordarea statutului de veterani de război combatanților din Ucraina. Proiectul de lege care prevede acest lucru a fost publicat în baza de date a reglementărilor ruse, potrivit Meduza.

10:54

În următoarele zile, Moldova va fi gazda unor înalți oficiali. Anunțul a fost făcut de vicepremierul Nicu Popescu. În țara noastră vor întreprinde vizite secretarul general al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, precum și înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, dar și comisarul european pentru vecinătate și extindere.

Potrivit lui Popescu, oficialii ne vor vizita „în semn de solidaritate și susținere pentru măsurile pe care le întreprindem în gestionarea riscurilor asociate cu țara noastră ca urmare a războiului din Ucraina, și în special ce ține de gestionarea fluxului de refugiați veniți la noi în țară”.

10:29

Administrația prezidențială a SUA a cerut schimburilor de criptomonede să impună sancțiuni împotriva persoanelor și organizațiilor rusești, potrivit RBC. Consiliul de Securitate Națională și Trezoreria SUA s-au adresat deja la cele mai mari burse Binance, FTX și Coinbase.

10:11

Pe rețelele sociale ucrainene circulă instrucțiuni despre cum să te ascunzi în apartament dacă nu este posibil să cobori în subsol.

Live Text/ A șasea zi de război în Ucraina 

09:37

Autoritățile din Republica Moldova declară că se înregistrează alte 21 de cazuri de Covid în rândul refugiaților ucraineni. Datele sunt raportate pentru ziua de ieri, 28 februarie.

09:07

În Harkov, a fost atacată Piața Libertății. Aici se află administrația regională.

08:58

Primarul de Herson Igor Kolykhaev a spus că orașul, la conducerea căruia se află, este sub controlul Ucrainei. „Herson este încă Ucraina, iar aceasta este prima noutate bună în această dimineață”, a spus primarul.

08:55

Președintele Klaus Iohannis spune că România sprijină pe deplin integrarea Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei, la UE. Declarația vine după ce Ucraina a semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană.

08:42

Poliția de Frontieră comunică despre prezența unui flux majorat în PTF Palanca-Maiaki-Udobnoe, PTF Tudora-Starokazacie, PTF Basarabeasca – Serpniovo, PTF Criva-Mamaliga, pe sensul de intrare în Republica Moldova (pe partea ucraineană).

În ultimele 12 ore, polițiștii de frontieră au înregistrat 20 245 traversări persoane, dintre care un număr de 11 486 pe sensul de intrare în țară. Cele mai multe traversări au fost ai cetățenilor străini – 15 884.

Cea mai ”activă” frontieră a fost cea cu România – 12 658 din totalul de traversări, iar 7 399 treceri au fost semnalate în punctele de trecere situate la granița moldo-ucraineană.

Cu referință la traversarea frontierei de către cetățenii Ucrainei, un număr total de 9 602 treceri au fost consemnate, dintre care 5 411 pe direcția intrare în Republica Moldova și alte 4 191 treceri la ieșire din țară. Totodată, numărul de 3 298 au constituit trecerile minorilor ucraineni de până la 14 ani inclusiv.

08:25

Reuters, cu referire la imagini din satelit, scrie că o coloană de tehnică militară de 64 km se deplasează în direcția Kiev.

Live Text/ A șasea zi de război în Ucraina 

08:23

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene face un apel la calm către cetățenii țării noastre aflați temporar în Federația Rusă.

În cazuri de urgență, celor care doresc să revină în Republica Moldova le este recomandat să facă uz de rutele comerciale încă disponibile cu escale în Istanbul, Turcia sau Dubai, Emiratele Arabe Unite – cu destinația Iași sau București.

La etapa actuală, instituțiile abilitate evaluează posibilitățile de utilizare a unor rute alternative pentru transportul de pasageri, fiind identificate mai multe opțiuni care vor fi comunicate suplimentar.

08:01

Șeful administrației regionale Sumi, Dmitri Zhivitsky, a publicat consecințele unui bombardament de artilerie a părții militare a orașului Akhtyrka.

Live Text/ A șasea zi de război în Ucraina 

Live Text/ A șasea zi de război în Ucraina 

07:58

Serviciul Special de comunicații al Ucrainei a anunțat despre începutul unui atac asupra Hersonului.

***

Amintim că, pe 24 februarie, în jurul orei 5:00, Vladimir Putin a anunțat începerea operațiunii militare în Ucraina. Liderul de la Kiev Vladimir Zelenski a declarat stare de război în Ucraina. Parlamentul de la Chișinău s-a întrunit seara în ședință și a votat pentru instituirea stării de alertă în Republica Moldova, pe o durată de 60 de zile.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: