VIDEO Vizita președintei Greciei la Chișinău, dată peste cap de tragedia feroviară. Declarații alături de Maia Sandu
Full Article 3 minutes read

VIDEO Vizita președintei Greciei la Chișinău, dată peste cap de tragedia feroviară. Declarații alături de Maia Sandu

Vizita la Chișinău a președintei Republicii Elene, Katerina Sakellaropoulou, a fost dată peste cap de accidentul feroviar soldat cu peste 30 de morți și circa 100 de răniți. Președinta Greciei a fost nevoită să își modifice agenda și să reducă timpul pe care îl va petrece în Moldova. În dimineața de 1 martie, aceasta a făcut declarații alături de președinta Maia Sandu.

Briefingul de presă a început cu un minut de reculegere în memoria celor 36 de victime ale accidentului feroviar din Grecia. Maia Sandu a exprimat condoleanțe pentru poporul elen și a remarcat că este prima vizită în Moldova a unui șef de stat elen din ultimii 20 de ani.

Vizita dumneavoastră este un semnal de susținere din partea Greciei, pe care îl apreciem foarte mult. Simbolic este și faptul că ne vizitați pe 1 martie, zi în care celebrăm Mărțișorul, simbolul primăverii, al renașterii naturii. Venirea dumneavoastră aici la Chișinău oferă un nou impuls relațiilor bilaterale moldo-elene. Republica Moldova și Grecia au multe lucruri în comun și au dezvoltat relații bune în cei aproape 31 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice. Apreciem sprijinul Greciei pentru susținerea parcursului european al Republicii Moldova”, a menționat Maia Sandu.

Șefa statului a amintit că Grecia a primit circa 20 de mii de moldoveni, dar și de Acordul moldo-elen de protecție socială, care permite cetățenilor care au lucrat în ambele țări să primească pensie pentru stagiul acumulat în fiecare țară. Acordul a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023. De asemenea, Maia Sandu a menționat că Moldova este interesată de cooperarea moldo-elenă în domeniul energetic.

„Țara noastră a fost afectată grav de criza energetică, dar am reușit totuși să ne diversificam sursele de energie și vom investi în continuare în securitatea energetică a țării. Anul trecut, Moldova a cumpărat, în premieră, gaze din surse alternative. De asemenea, țara noastră s-a sincronizat cu rețeaua europeană de energie electrică și a cumpărat electricitate de pe piața europeană. Acum suntem interesați să cooperăm în acest domeniu cu Grecia, care este în prezent un important hub energetic regional. Cooperarea noastră va viza atât achizițiile de gaze lichefiate cât și transportarea acestora spre Moldova și mai departe”, a mai spus Sandu.

 

 

Amintim că un tren de pasageri s-a ciocnit cu un marfar în noaptea de 1 martie în apropiere de Tempe. La bord se aflau aproximativ 350 de pasageri. Cel puțin 32 de oameni au murit.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: