„Luați-vă mortul acasă“. Un cuplu din Moldova își îngrijește de 11 ani copilul aflat în stare vegetativă
Full Article 8 minutes read

„Luați-vă mortul acasă“. Un cuplu din Moldova își îngrijește de 11 ani copilul aflat în stare vegetativă

2012 a fost cel mai greu an din viața familiei Răbovilă, scrie sanatateinfo.md. Atunci, practic, și-au pierdut copilul. Maxim, fiul lor, s-a înecat în piscina unei case de vacanță dintr-o suburbie a Moscovei, unde lucra tatăl său, Ianic. Copilul nu a murit, dar de mai bine de 11 ani este în stare vegetativă, țintuit la pat. Este deja adolescent, care într-un an va împlini majoratul. Este hrănit prin sondă și singurele reflexe pe care le are sunt suspinele și surâsul. Părinții lui spun că astfel își pot da seama dacă ceva îl doare sau dacă visează. Ei s-au resemnat cu gândul că Maxim nu-și va mai reveni, deși speranța într-o minune, nu i-a părăsit niciodată.

Cum s-a întâmplat tragedia 

Ianic și Diana sunt dintr-un sat din nordul Moldovei. Ca multe alte familii din localitate, bărbatul câștiga bani pentru viață în Rusia. Mai exact, era angajat la o familie de ruși dintr-o suburbie a Moscovei. În vara ceea a hotărât să-și ia soția și fiul cu el pe timp de vară. Doar fiica mai mare a rămas la bunici.

Casa de vară în care trăiau în Rusia avea un mic bazin în curte. Maxim nu se scălda niciodată singur. Din contra, îi era frică de apă. Era sub stricta supraveghere a mamei.

Într-o zi, bărbatul plecase la un vecin după instrumente, iar mama lui Maxim rămăsese să spele vesela. Femeia a declarat că într-un moment s-a prins că e prea liniște și l-a strigat. Pentru că nu i-a răspuns, a ieșit pușcă din casă. A luat-o direct spre bazin.

L-am văzut la fundul bazinului. Asta era strașnic…”, a spus femeia. Șocul a fost atât de mare încât Diana a sărit în apă fără să știe să înoate.

Acolo era un rulou cu peliculă cu care se acoperea acel bazin ca să nu cadă gunoaie în el. Eu, cum l-am apucat pe dânsul și voiam să ies de acolo, m-am apucat de ruloul acela. El se desfăcea și ne duceam la fund amândoi, și tot așa de câteva ori, dar am reușit să ies, să-l pun pe mal și tot am încercat să-l apăs, dar nu-mi reușea. Eram în stare de șoc, am strigat în gura mare și am alergat în stradă după soț. Nu știam la care dintre vecini a intrat”, a relatat femeia.

Tentativele de resuscitare ale tatălui nu au dat roade nici ele. Vecinii au chemat ambulanța, dar pentru că erau cetățeni străini și nu aveau asigurare medicală, a refuzat să vină.

Atunci Ianic l-a rugat pe un vecin să-i ducă la spital cu mașina personală. Toți s-au mobilizat să-l salveze pe copilul timid, căruia, din povestirile părinților, îi plăceau enorm de mult gândăceii, fluturașii, omizile. „Cred că se juca prin preajmă sau s-a aplecat după ceva lângă bazin. Lui îi plăcea să se joace cu gândăcei, fluturași…”, a spus femeia.

Desculți și îmbrăcați în pantaloni sport, soții Răbovilă au urcat în mașina vecinului și s-au pornit la spital. Au trebuit să aștepte să treacă un tren, apoi, ca să nu piardă și mai mult timp s-au oprit lângă un echipaj de poliție și i-au rugat să-i ducă la spital.

Eu am ieșit cu copilul în brațe, am strigat și i-am rugat… Ne-au suit la ei în mașină, au pornit sirena și ne-au dus la spital”, a comunicat bărbatul.

Situațiile din spital și apelul către Ambasada Moldovei la Moscova 

Medicii l-au preluat pe micuț de urgență și au reușit să-i pornească inima. Dar din păcate nu au reușit să-i salveze creierul. Maxim nu avea niciun reflex. Era în comă profundă.

Ne-au transferat la Moscova la spitalul Tușinskaya, spitalul orășănesc pentru copii. Când am ajuns acolo, medicul a ieșit și a spus că din păcate creierașul este mort, nu are șanse nici măcar să înghită… Poate, poate să aibă careva reflexe, dar așa copii, așa pacienți trăiesc cel mult 10 ani”, a povestit bărbatul sursei citate.

La spitalul pentru copii, Maxim a fost internat aproximativ 7 luni. În toată această perioadă Ianic și Diana au făcut naveta din suburbie până la Moscova. Făceau o oră pe drum.

Au încercat să revină în Moldova, dar aveau nevoie de condiții de transport speciale. S-au adresat la Ambasada Moldovei la Moscova, însă fără folos. Soții Răbovilă spun că nimeni nu a ridicat un deget pentru ei.

După 7 luni, medicii de la spitalul Tușinskaya le-au spus franc că nu-l mai pot ține și să-l ia acasă: „Luați-vă mortul acasă”. Într-un final au trebuit să plece. Au găsit o băbuță care locuia în apropierea spitalului și care s-a oferit să-i ajute. Femeia a primit-o doar pe Diana și fiul ei bolnav. De Ianic se temea și nu l-a primit în casă. Așa că bărbatul a fost nevoit să doarmă pe scări în plină iarnă.

După un an și ceva petrecut prin spitalele și hospice-urile din Rusia, soții Răbovilă au reușit să ajungă acasă. Doar că nici atunci nu au fost ajutați de autoritățile de la Chișinău. Singurul ajutor care li s-a propus de la Ambasada țării noastre la Moscova a fost să-i aducă cu trenul.

Cum au ajuns în Moldova

Ksenia Vladimirovna, așa o cheamă pe directoarea unui hospice din Rusia care le-a cumpărat bilete la avion și le-a asigurat și un medic reanimatolog care i-a însoțit până acasă. La aeroportul din Chișinău îi aștepta o ambulanță veche, fără aparate de oxigen, care i-a transportat la Institutul Mamei și Copilului.

Soții Răbovilă au învățat atât de multă medicină în timp, încât acum spun că pot să instruiască și asistentele medicale cum să aibă grijă de astfel de pacienți precum Maxim.

Părinții lui Maxim cred că în timp, medicii din Moldova au comis unele erori. Uneori din neștiință, alteori din lipsă de empatie. De exemplu, pentru că nu i-au schimbat la timp gastro-stoma, au crescut mușchii în jurul ei, ceea ce îi provocau copilului dureri.

Părinții spun că deși au încercat să le facă legătura medicilor moldoveni cu cei din Rusia, aceștia ar fi refuzat. Abia după ce s-au adresat Ministerului Sănătății, s-au găsit medici de aici din țară care au spus că știu cum să pună o gastro-stomă. Operația a fost însă una nereușită, motiv din care nici medicii de la alt spital terțiar nu au vrut să o schimbe. Explicația lor a fost că riscul de deces e mare.

Apoi Maxim a început să facă des pneumonie. Părinții nu înțelegeau care e problema. Au descoperit la o tomografie că doi dintre dinții de lapte au căzut și au ajuns în plămâni.

Au stat dinții în plămâni și erau plămânii cu infecție. Tot pe mine mă învinuiau. Ba că nu îl întorc mai des, ba că nu fac regula cum trebuie, că stă mult cu fața în sus și face pneumonie din cauza asta. Pentru că nu mai ieșeam din spital, medicul s-a gândit să ne facă o tomografie și ne spune: „ Opa, da el are nu știu ce acolo corp străin”. În aproape 2 ani, cât au stat dinții în plămâni nu au putut să-i facă o tomografie la plămâni. El avea dinți în plămâni și ei nu știau”, a spus mama băiatului.

Cheltuielile familiei 

Cheltuielile lunare ale familiei se ridică la cel puțin 15 mii de lei, iar cum că totul s-a scumpit, ajung și la 1 mie de euro.

O sticluță de mâncare pentru Maxim costă în jur de 150  lei jumătate de litru. Băiatul mănâncă una pe zi, câte 200 de grame la o masă. Părinții îi mai dau și terci. Pentru funcția de asistent personal, Diana are un salariu de 4.500 de lei, iar pentru grad de invaliditate Maxim primește 1.800 de lei pe lună. La acești bani se adună și salariul tatălui, care lucrează din două în două zile, ca să-și poată ajuta soția.

Soții Răbovilă spun că reușesc să facă față cu greu cheltuielilor, iar ceea ce îi salvează sunt ajutoarele pe care le primesc de la organizații neguvernamentale la care se adresează periodic și câteva familii din străinătate, care au avut sau au copii în situații similare.

Familia Răbovilă trăiește la etajul 3 al unui bloc din Capitală. Soții spun că atunci când trebuie să meargă la spital, își iau copilul în brațe, coboară atent pe scări, îl urcă în ambulanță și îl duc la spital. Așa se întâmplă de 5 sau 6 ori pe an.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: